Skandinávské Vánoce: perníčky Pepparkakor

Skandinávské Vánoce: perníčky Pepparkakor

20.12.
2018

Barbora Říhová

Jestli existuje něco, bez čeho si Vánoce asi nikdo z nás neumíme představit, jsou to jistě perníčky. Přinášíme vám proto pár zajímavých informací o skandinávské verzi této pochoutky. A s receptem na konci si je letos můžete upéct doma i vy. 

pepparkakor-pernicky-conffeti

Pepparkakor nebo Pepparkaka je malá, tenká a křupavá sušenka, kterou byste během vánočních svátků našli snad ve všech skandinávských domovech. První recepty se datují už k období kolem roku 1700, ale s Vánoci jsou spojovány až posledních asi 40 let. 

Jak už název napovídá, sušenky by měly obsahovat pepř. V jeho moderní verzi ho nyní ale už moc nenajdete. Mimo běžné ingredience se do těsta proto přidává spíše zázvor, skořice, kardamon nebo třeba hřebíček. 

Upéct si skandinávské perníčky není rozhodně nijak náročné. Pamatujte však na to, že těsto by se mělo nechat v lednici odležet až několik dní. Seveřani si tak raději kupují už předem připravené těsto a doma si užívají až samotné vykrajování.

pernicy-skandinavske-designville

Zde najdete recept pro přípravu až 500 perníčků!

2 dcl medu
4 dcl cukru
2 čajové lžičky sirupu - melasy
1 ½ polévkové lžíce mletého zázvoru
1 ½ polévkové lžíce skořice
1 polévková lžíce mletého hřebíčku
6 kousků kardamomu (použít jen černá semínka, drcená)
350 g másla
3 dcl smetany ke šklehání
1 ½ kg hladké mouky
1 polévková lžíce prášku do pečiva

Ve větší míse smíchejte máslo, cukr, smetanu a sirup. Poté přidejte koření a prášek do pečiva. Postupně přidávejte mouku, dokud se těsto zcela nespojí. Vzniklou hmotu přikryjte potravinovou folií a nechejte v lednici alespoň 2-3 dny odležet.

Z odpočatého těsta si ukrojte vždy menší kus, který důkladně rozválejte na tenkou vrstvu a vykrojte z něj libovolné tvary.

Perníčky potom dejte na pečící papír a pečte na 200°C po dobu asi 4 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na troubě a jak tence bylo těsto rozváleno.

pernicky-designville-pepparkakor

Přejeme vám dobrou chuť!

Ste zo Slovenska? Prejdite na Škandinávske Vianoce: perníčky Pepparkakor

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít