Retro žárovky jako pocta Edisonovi

Retro žárovky jako pocta Edisonovi

07.02.
2021

Eliška Koukalová

Fenomén rozžhaveného vlákna, které mění elektrickou energii ve světlo, fascinuje už od doby svého vzniku. Jak je známo, jako první si žárovku nechal patentovat 1879 Thomas Alva Edison. Jeho brilantnímu nápadu vzdávají hold výrobci i o desítky let později. Kouzlo tradiční žárovky totiž nepřestává oslňovat ani v designovém měřítku. Své o tom vědí značky Danlamp, Plumen nebo Muuto.

Teplé světlo lidstvo přitahuje už od pradávna. Do útrob skleněné baňky jej ale poprvé uzavřel nadaný vynálezce Edison. Genialitu jeho nápadu potvrzuje hlavně fakt, že i přes více než stoleté stáří jeho konceptu žárovky svou podobu nijak nemění. Právě naopak. V mnoha případech se navíc zářící vlákno, které ve své době způsobilo naprostou revoluci, schválně vystavuje na odiv bez ukrytí do stínidel.

Danlamp

Jasným odkazem k Edisonovu vynálezu jsou stejnojmenné retro žárovky různých velikostí od Danlamp. Jejich ruční výrobě se v Dánsku věnují už od třicátých let minulého století, v portfoliu najdete hlavně precizně zpracované průhledné žárovky, které dávají vyniknout uhlíkovému vláknu. Příjemně se rozlévající světlo dopomůže vytvořit tu správnou atmosféru ať už žárovku pověsíte jako solitéra, nebo ve skupině. Kombinovat mezi sebou můžete i více druhů, třeba kulatou Mega Edison s Edison kónickou kopírující původní tvar.

Žárovka Edison od Danlamp

Retro žárovky Danlamp se již od 30. let dvacátého století vyrábí stejným, ručním postupem. Jsou vyrobeny z čirého skla a své nezaměnitelné světlo vyzařují díky uhlíkovému vláknu. Jak je ostatně vidět na přiloženém videu:

Plumen

Zářný nápad v podobě propojení rozžhaveného vlákna a úsporných stmívatelných žárovek měla značka Plumen, které s touto kombinací přišla jako první na světě. V portfoliu DesignVille najdete hned několik žárovek z kolekce WattNott, které dávají vyniknout jedinečné kráse původního Edisonova konceptu.

Retro LED žárovky WattNott od Plumen

Aby žárovky vynikly

Obnažené žárovky se hojně objevují v interiérech s industriálním nádechem. K tomuto stylu patří také odhalené kabely a objímky, které spolu s žárovkami vytvoří hezký celek. Třeba Danlamp nabízí textilní kabely s objímkami v různých kovových provedeních, elegantní v rozmanitých barevných variantách má i Ferm Living v kolekci Collect. Další možnosti, jak pracovat s výraznou kresbou vlákna žárovky, skýtají čirá skleněná svítidla. Budou působit elegantním dojmem, krásu žárovky ale úplně nepopřou.

Svítidla Mega Bulb

Takovým svítidlem je například stolní lampa Cosy in Grey od Muuto anebo závěsná svítidla z kolekce Bulb od &Tradition.

Svítidlo Cosy in grey od Muuto

Rozmanité možnosti skleněných stínidel můžete prozkoumat například v sekci závěsných svítidel. Všechny zmíněné žárovky mají patici E27, proto budou komaptibilní i s produkty jiných značek. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Retro žiarovky ako pocta Edisonovi

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít