Návrat legendárního designu: Eames Fiberglass Chair

Návrat legendárního designu: Eames Fiberglass Chair

20.02.
2019

Anežka Přikrylová

Byla první masově vyráběnou skořepinovou židlí a teď se v původním provedení vrací zpět. Eames Fiberglass Chair si nyní můžete pořídit poprvé po 20 letech!

Revoluční design

Eames Fiberglass Chair je jeden z nejznámějších designů 20. století. Židle navržená v 50. letech manželským párem Ray a Charles Eamesovými způsobila revoluci ve výrobě židlí. A to nejen díky svému inovativnímu materiálu. 

Původní návrh počítal s kovovým sedákem, který však byl moc drahý a složitý na výrobu. Lehký sklolaminát se do 50. let používal převážně v armádním průmyslu. Až Eamesovi byli první, kdo ho využili na výrobu nábytku.

Eames-Fiberglass-Chairs

A vítanou inovací byl i samotný design. Zatímco většina židli se tehdy skládala ze sedáku a opěrky, Eames Chair měla sedák vkuse, natvarovaný podle lidského těla. Multifunkční židle tak umožnila kombinovat revoluční sedák a různé podnože. Díky tomu jsou židle ikonické a rozpoznatelné dodnes

Eames-Fiberglass-Chair

 

Židle s příběhem

A jak se vůbec sklolaminát liší od novější polypropylenové skořepiny? Především tím, že má nepravidelnou strukturu. Ta působí téměř jako přírodní materiál, protože skleněná vlákna jsou jasně viditelná už na první pohled. Stejně jako polypropylen, na který už jste u řady Eames Chair zvyklí, je sklolaminát pevný, odolný a lehký.

Eames-Fiberglass-Chair

Vzniku finální podoby židle však předcházely dlouhé týdny experimentování. Protože sklolaminát se do té doby vyráběl pouze bezbarvý, Eamesovi strávili dlouhé hodiny v továrně mixováním pigmentů, aby mohli židle nabídnout v různých barevných variantách. Jako první namíchali šedobéžovou barvu, následoval šedý a lehce průhledný pergamenový odstín. Už brzy však přibyla také zelená, žlutá a červená verze.

Eames-Fiberglass-Chair

Od února 2019 můžete i vy vlastnit některou z šesti barevných variant, kterou nabízí značka Vitra! Vyberte si tu svou mezi odkazy pod článkem.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Návrat legendárneho dizajnu: Eames Fiberglass Chair

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít