Jak na nás působí design? Muuto čerpá z neuroestetiky

Jak na nás působí design? Muuto čerpá z neuroestetiky

14.08.
2023

Eliška Koukalová

Většinu našeho každodenního života trávíme uvnitř interiéru. Po velkou část modernismu a navazujících stylů se zařízení interiéru točilo hlavně kolem funkce, s čímž se skandinávský modernismus vypořádal po svém už ve svém začátku. Především použitím dřeva a snahou navodit klidný a přátelský pocit. Empatické tvůrce jako byl Alvar Aalto tehdy vedla především intuice, dnes už mají jeho správná tušení podklad také ve vědě. Obor nazvaný neuroestetika svými zjištěními pravděpodobně odstartuje novou éru interiérového designu.

Na neuroestetických výzkumech a studiích ve vztahu k interiéru se dlouhodobě podílí také značka Muuto, která si od něj slibuje lepší porozumění lidským potřebám a pocitům. Společně se Susan Magsamen na půdě Johns Hopkins University zkoumají vazby prostředí na naši osobní pohodu. „Hodně našeho úsilí vkládáme do úvah o prostředí, které nám má prospívat a povznášet nás – abychom skutečně mohli být svými autentickými já. Přestože máme všichni téměř stejnou tělesnou stavbu, na umění a estetické vjemy reagujeme individuálně,“ vysvětluje Magsamen. Často i naše tělo reaguje jinak než naše mysl. Jak jsme se totiž dozvěděli na přednášce Muuto v Kodani, pocity zkoumaných dobrovolníků se totiž často lišily od reakcí jejich tělesných funkcí.  

oslo-lounge-chair-tube-grey-vidar-146-soft-side-45x45-Ø48-h-40-smoked-oak-black-framed-mirror-rose-rime-wall-grey-muuto-org_(150)

Dosavadní poznatky také naznačují, že napříč našim individuálním prožitkům existuje sada společných bodů, které platí skoro univerzálně, a mohly by tak sloužit jako cenná vodítka pro architekty, designéry i další, kteří se o podobu interiéru zasazují. Tyto závěry souvisí s dlouho známým faktem o pozitivním účinku přírody na naši psychiku. Vědci ale přišli na to, v čem přesně tato spojitost tkví. Podle všeho se totiž ukazuje, že jsou to spíše vlastnosti, které jsou pro přírodní prostředí typické, což je dobrá zpráva, mohou se totiž promítnout i do staveb a interiérů. Ukázalo se, že lidská mysl nejvíce preferuje aspekty evokující klid, přívětivost a vřelost.

in-situ-4-seater-config-2-hallingdal-407-soft-side-h48-ø-41-solid-oak-off-white-around-large-ash-strand-open-40-2-muuto-org_(150)

Jedním z klíčových aspektů je otevřenost prostoru, další třeba preference organických linií nad těmi přísně geometrickými – obojí prokazatelně redukuje stres. Často vzpomínaným prvkem jsou také fraktály, tedy rytmicky uspořádané komplexní celky: v přírodě tyto obrazce najdeme třeba v podobě hor nebo mraků. Je tedy více než zřetelné, že propojení interiéru s přírodou nebo přenesení některých prvků bude mít blahodárný účinek na jakýkoliv prostor, ať už se jedná o domov, kanceláře nebo společenské prostory. Stimulující prostředí pomáhá budovat také přítomnost denního světla, které je zodpovědné za řízení denních rytmů těla. 

in-situ-3-seater-config-2-refine-leather-stone-in-situ-cushion-clay-12-strand-40-around-pebble-rug-pale-rose-echo-divina-846-muut_(150)

Přírodní prvky v interiéru zklidňují mysl, pomáhají soustředění a snižují hladinu kortizolu v těle. Neděje se tak náhodou, že se do prostor čím dál častěji vnáší biofilní prvky, což začíná třeba u upřednostnění nábytku ze dřeva a použití zemitých tónů. Zakladatelé skandinávské tradice designu, stejně jako třeba v příbuzném odvětví japonského designu, tyto závěry intuitivně odtušili mnohem dříve, než k nim dospěla vědecká obec. Studie tak zpětně dokazují, jak důležitá a prospěšná tato trajektorie designu pro interiéry a lidské prožívání byla. A že kromě formy následující funkci bychom měli naši pozornost obracet i k formě, která následuje pocit. 

Pokud tedy zařizujete interiér nebo nějakou část plánujete pozměnit, můžete se nechat nasměrovat vědecky podloženými zjištěními. Značka Muuto výsledky už nějakou dobu následuje, což její úspěšnost v oboru jen upevňuje.
 

Linear-steel-table-200-armchair-black-bench-dark-green-raise-burnt-orange-muuto-org_(150)

 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Ako nás ovplyvňuje dizajn? Muuto čerpá z neuroestetiky
Shopping from the EU? Switch to What effect does design have on us? Muuto draws on neuroaesthetics

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít