Modernistická kolekce Hvidt & Mølgaard od &Tradition

Modernistická kolekce Hvidt & Mølgaard od &Tradition

09.03.
2020

Eliška Koukalová

Značka &Tradition uvedla novou kolekci stolů, židlí a lamp Hvidt & Mølgaard. Nákresy z pera designérů Petera Hvidta a Orly Mølgaard–Nielsen, kteří tvořili v polovině uplynulého století, proměnila z papíru v realitu vůbec poprvé.

Psala se čtyřicátá léta, když začíná kodaňské duo Peter Hvidt a Orla Mølgaard–Nielsen tvořit společně. Dohromady je svedl úspěch v designové soutěži ve Stockholmu. I když se poté jejich práce ubírala především směrem k architektuře, představili také řadu návrhů nábytku, který se dal snadno převést do hromadné výroby. Jejich jména překročila hranice Dánska s návrhem celodřevěné židle Portex, jejíž vzhled se mírně odráží třeba i v židli Drawn. 

Postupem let si duo Hvidt & Mølgaard začalo budovat pověst spojenou s jednoduchým, přesto esteticky precizně zpracovaným designem. Ta jim spolu s prozíravým přístupem k industrializované výrobě zajistila nezpochybnitelné postavení v dánském modernismu

Napomohly k tomu také vytříbené technické dovednosti, kterými se oba návrháři mohli chlubit. Orla Mølgaard–Nielsen studoval na dánské královské akademii design nábytku pod vedením Kaare Klinta, Peter Hvidt zase oplýval zkušenostmi s tradičním řemeslným uměním z truhlářské školy v Kodani. Oba designéři se účastnili soutěže MoMA, ve stejnojmenném muzeu je jejich dílo také vystaveno. Další kusy můžete obdivovat v Národní galerii Victoria v Melbourne nebo v muzeu designu v Kodani. Část jejich tvorby oživila také &Tradition v kolekci Hvidt & Mølgaard.

boomerang &Tradition

 

Drawn HM3 & HM4 

Když designérské duo v roce 1956 navrhovalo židle Drawn, známé dříve jako Model 316, mělo za sebou již patnáct let zkušeností. Není tak divu, že vytvořili židli, která svým designem zaujem i dnes. Židle Drawn HM3 bez područek, stejně jako HM4 s područkami se skládá z pevné dřevěné konstrukce a ručně vyplétaného sedáku, který je pro období dánské moderny velmi typický. 

Drawn HM3 HM4 &Tradition

Drawn HM4 &Tradition

 

Drop Leaf HM5, HM6

Univerzální, skládací a přizpůsobivé. Takové jsou stoly i konferenční stolky Drop Leaf, které návrhářské duo vytvořilo také v roce 1956. Dubový nebo ořechový jídelní stůl našel, jak už název napovídá, inspiraci v přírodě. Stejně jako list pohybující se ve větru se i jídelní stůl Drop Leaf přizpůsobuje a dá se složit hned několika způsoby. Z jednoho kusu nábytku člověk snadno a bez pomoci vytvoří úzký nebo naopak prostorný jídelní stůl.

Konferenční stolek Drop Leaf je v souladu s touto myšlenkou jemným doplňkem každého obývacího pokoje. Místo nohou je podepřený rámy, které se dají libovolně rozevírat. Vždy ale působí čistě a harmonicky.

Drop Leaf HM5 HM6 &Tradition

Drof Leaf HM5 &Tradition

Drop leaf HM6 Drawn HM3 HM4 &Tradition

Drop Leaf HM6 &Tradition

 

Boomerang HM1 & HM2

Dalším z návrhů dua Hvidt & Mølgaard je křeslo BoomerangKlade důraz zejména na jeden z principů moderny: funkčnost. Ručně leštěný dřevěný rám, který, jak už název napovídá, připomíná bumerang, doplněný o polstrované polštáře, nabízí dokonalou oporu a pohodlí. Design křesel sází na jednoduchost a netradiční kombinaci materiálů. Křesla jsou k dostání v provedení z dubového či ořechového dřeva, které vytváří zajímavý kontrast s kovovou podnoží.

Boomerang HM2 Tripod &Tradition

Boomerang HM2 &Tradition

 

Tripod HM8

Elegantní stojací lampu Tripod s důmyslnou třínohou podnoží navrhlo duo Hvidt & Mølgaard v roce 1953, až doposud se však jejich návrh nedočkal realizace. Značka &Tradition tak lampu přivádí do výroby vůbec poprvé, bezmála po sedmdesáti letech. Svítidlo představuje spojený čistého minimalismu a sochařského vyznění, které jsou pro návrhy designérského dua tak typické. 

Tripod HM8 &Tradition

Je to právě značka &Tradition, která ctí tradici a oprašuje často zapomenuté avšak stále aktuální odkazy designérů z dřívější doby. Všechny varianty nábytku, jehož návrhy pochází z přelomu minulého století, si prohlédněte v kompletní kolekci Hvidt & Mølgaard.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Modernistická kolekcia Hvidt & Mølgaard od &Tradition

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít