Jak jsme zařizovali dětský pokoj

Jak jsme zařizovali dětský pokoj

03.09.
2013

Katka Horáková

Nábytek do dětského pokojíku o velikosti necelých 12m2 jsem navrhovala pro dceru Klárku (6 let) a syna Marka (2 roky). Do poměrně malého prostoru jsem potřebovala vměstnat: pracovní stůl pro malou školačku, dvě postele, volnou podlahovou plochu pro "batolecí" hry a k tomu dostatek úložných prostor.

Všudypřítomných hraček v obýváku jsme si totiž užili dost v našem starém bytě.  

Patrová postel s úložným prostorem

Dětská patrová postel © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Dětská patrová postel © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Navzdory všem článkům o nevhodnosti paland v dětském pokoji jsem patrovou postel do pokoje navrhla, a to zejména z toho důvodu, aby dětem zbylo na zemi nějaké místo na hraní. Na patrovou postel se Klárka navíc už dávno těšila. Postele se překrývají jen částečně, chtěla jsem eliminovat efekt "stísněného prostoru" a špatný vzduch na spodní posteli. Pod větší částí horní postele se nacházejí praktické úložné prostory.  

Hrací koutek s kuchyňkou a tabulí

Dětská kuchyňka IKEA Duktig a tabule © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Dětská kuchyňka IKEA Duktig a tabule - detail © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Z hlediska materiálů nakonec zvítězila kombinace bukové překližky (multiplex) a laminovaných desek v bílé, světle modré a olivově zelené barvě. K výběru těchto materiálů nahrával i fakt, že jsme plánovali v pokojíčku ponechat dětskou kuchyňku IKEA DUKTIG, která je právě v provedení bílá / překližka, takže do pokojíčku hezky zapadá. Hrací koutek jsem doplnila o tabuli v rámu z překližky, kterou jsme taktéž nechali vyrobit na míru.  

Pracovní stůl pro školáka

Pracovní stůl pro školáka a židle Stokke Tripp Trapp © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Psací stůl pro školáka a židle Stokke Tripp Trapp © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Na pracovním stole jsem chtěla Klárce nechat co nejvíce volného místa, proto jsem kelímky na tužky a další výtvarné pomůcky umístila na stěnu na desku z překližky, a to pomocí systému IKEA BYGEL. Původně jsem chtěla na tomto místě pracovat s děrovanou deskou, ale nakonec jsem neobjevila žádnou vhodnou, tak jsem použila systém kelímků a háčků zavěšených na tyče.

K pracovnímu stolu ještě přijde pořádná pracovní stolní lampa Tolomeo od Artemide (už čekáme jen na Dny Marianne :) ) Jako pracovní židli jsme použili designovou klasiku Tripp Trapp od Stokke, která se nám osvědčila už u jídelního stolu a zvýšili jsme tak jejich celkový počet v domácnosti už na tři.  

Šatní skříň a lavice

Šatní skříň do dětského pokoje © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Knihovnička do dětského pokoje © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Pojízdný kontejner do dětského pokoje © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Stěnu na pravé straně pokoje jsme vymalovali modrou barvou (dvě další stěny jsou zelenkavé a stěnu s oknem jsme ponechali v bílé barvě). Za bílými posuvnými dveřmi se nachází klasická šatní skříň, za zelenými jsou police, kam dáváme různé stolní hry, krabice s puzzle atp. Úložné prostory pod šatní skříní jsem navrhla jako pojízdné kontejnery, aby si děti s vláčkodráhou i Duplem mohly přijet, kam bude potřeba.

Detail lavice v dětském pokoji © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Výklopný úložný prostor v dětském pokoji © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Mezi šatní skříní a pracovním stolem jsem umístila úložný prostor v podobě 181 cm dlouhé lavice s pěticí čtvercových úložných boxů. Původní záměr byl nechat všechny boxy "otevřené" s tím, že by se do pěti otvorů daly libovolně vkládat tři boxy na hračky. Protože se mi však nakonec nezamlouvaly žádné plastové ani jiné boxy dostupné v obchodech, a boxy vyrobené truhlářem ve stylu nábytku by byly pro děti na manipulaci příliš těžké, při realizaci jsem nakonec zvolila variantu výklopných dvířek.

Lavice se navíc hodí jak na sezení, třeba nás dospělých, když přijdeme pozorovat dětské hry, tak jako plocha na hraní. Před lavici mám v plánu vybrat (a ve Dnech Marianne pořídit) kusový koberec, aby hra v sedě nebo kleče byla pro děti příjemná i v nadcházejících chladných dnech.  

Spodní postel

Patrová postel © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Prostor pod horní patrovou postelí © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Spodní postel v dětském pokoji © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Peřiňák v dětském pokoji © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Marečkův útulný spací pelíšek je částečně skrytý pod horní postelí. Opět jsem vědomě pohrdla doporučením, že z dětské postýlky by dítě mělo jít rovnou do "dospělácké" postele s matrací o rozměru 200x90 cm. Tuto plnohodnotnou postel jsem samozřejmě dopřála šestileté Klárce. V případě dvouletého Marečka jsem se rozhodla využít matraci 160x70 cm, která nám zbyla z předešlé Klárčiny dětské postýlky.

Díky rozdílu v šířkách matrací zbylo na spodní posteli místo pro malý peřiňák a poličku na knížky v jednom. Peřiňák jsem navrhla tak, že je do konstrukce postele pouze "vsazený", takže v budoucnu nebude problém rozšířit matraci na plnohodnotnou šířku (a s malým zapojením truhláře bude možné postel i prodloužit).

Zásuvka pro ukládání hraček (LEGO) © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

V zásuvce pod spodní postelí se zabydlelo Lego. Vedle ní (pod žebříkem) jsem nechala volný box, kam se uklízí papuče před spaním.  

Horní postel a polička na knížky

Horní patrová postel v dětském pokoji s policí na knihy © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Police na dětské knížky © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Na horní postel jsem navrhla Klárce mělkou poličku, kde má vystaveny aktuální rozečtené knížky na dobrou noc. Je škoda, že v Česku tento způsob ukládání knížek není moc rozšířený. Inspirovala jsem se na Pinterestu, kde je tento způsob řešení knihovničky zejména v dětských pokojích běžný.

Lampička Artemide Tolomeo Micro Farette © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Při čtení si může Klárka posvítit lampičkou Tolomeo Micro od Artemide, kterou je možné natáčet do všech směrů. Ze stejné série chci pořídit i lampičku na pracovní stůl. Dětský pokojíček jsem se snažila vymyslet dětem tak, abychom z malého prostoru dokázali vytěžit co nejvíce. Ve hře byly i jiné varianty a nápady. O tom "jak se rodil návrh dětského pokoje" se dočtete zítra v samostatném článku.

Starší komentáře

  • 1

    Katka , 03.09.2013 (13:44),

    MIlá Katko, už několik dní sleduju intenzivněji Váš blog. Je krásný. Přesně se trefujete do mého vkusu, přesně tak si představuju, že bych psala blog, kdybych na to měla buňky nebo se k tomu dokopala. Zatím mě baví jen číst a kochat se.. No ale tímto článkem jste mi vyrazila dech. Nosím v hlavě už několik měsíců podobnou postelovou sestavu s uložným prostorem do pokojíku mých kluků. A ten Váš prádelník u Marečkovy postele je dokonalý, musím si ho taky zakomponovat do své varianty. Děkuju za inspiraci a těším se na zítra.. :)

  • 2

    Katka Horáková , 03.09.2013 (18:52),

    Reaguje na 1Díky Katko, jsem ráda, že Vás pokojík inspiroval a budu doufat, že něco zajímavého a inspirativního objevíte i v tom zítřejším :)

  • 3

    Alizia , 03.09.2013 (19:34),

    Moc chytře navržený pokojíček, děti z něj musí být nadšené! Ty postele s propojenými skříňkami jsou fakt výborný nápad, celkově to asi muselo dát dost práce celé rozvržení vymyslet. Působí to tam hrozně prostorně a přitom i hravě. Tu tabuli jsem taky chtěla dát dceři do pokojíčku, nebo aspoň část stěny natřít tabulovou barvou, ale bojíme se, že by pak křídový prach byl všude, jak to řešíte vy?

  • 4

    Katka Horáková , 03.09.2013 (20:40),

    Reaguje na 3Díky :) S tím křídovým prachem mi to nepřijde nijak hrozné. Tím, že to máme v rámu, prach padá na ten rám a nikde se neroznáší, stačí to příležitostně otřít vlhkým hadříkem. Takže pokud tabule nebude na koberci, nebála bych se toho.

  • 5

    Vintagelover , 03.09.2013 (21:05),

    Krásná kombinace barev, ta modrá stěna a zelená židle je super a ty postele ... Moc hezké a s tabulovou barvou mám taky dobré zkušenosti.

  • 6

    Katka Horáková , 03.09.2013 (21:35),

    Reaguje na 5Díky, z té modré barvy jsme měli trochu respekt (jestli nebude flekatá), ale vyšla i odstínově podle představ. A tabulové barvy jsem se taky ještě nenabažila, možná s ní něco podniknu i v pracovně. Ale to se teprv uvidí...

  • 7

    Tereza , 03.09.2013 (22:15),

    Katko, opravdu moc hezky řešený pokojíček:) Krásná postel a celkový nábytek prakticky řešený. Ráda bych se zeptala, tu tabuli Vám udělal truhlář? Sháním podobné řešení... Díky za tip. A ať se dětem v pokojíčku líbí!

  • 8

    Katka Horáková , 03.09.2013 (22:38),

    Reaguje na 7Terezo díky. Ano, tabuli nám dělal truhlář. Řekla jsem mu akorát, jakou mám představu s tím rámem. S tabulovou barvou měli zkušenosti, protože občas realizují nábytek do hospod. Myslím, že když se poptáte u nějakého šikovného truhláře, měl by si s tím vědět rady.

  • 9

    Barbora Grünwaldová , 04.09.2013 (09:07),

    Tak se konečně dostávám ke komentáři tohoto krásného pokoje! Teda na 12 metrech čtverečních to jsi úplná kouzelnice! Moc pěkně jsi to namyslela. I barevně se mi to líbí. U nás je skoro vše v režii staršího syna, barvy si vybíral sám a dekorace včetně světel taky. Postele budeme mít snad už v říjnu, ale klasické, ne palandy. Nicméně chápu, že na tak malém prostoru není co řešit, navíc tohle řešení paland se mi líbí velice. A tabuli na křídy jsem zrušila právě z důvodu prachu. I když pod ní byla lišta, naprášeno bylo nakonec pořád a všude, takže kreslíme křídami venku :-) Přejeme Klárce ať se jí ve škole líbí.

  • 10

    Katka Horáková , 04.09.2013 (09:31),

    Reaguje na 9Já jsem Klárku nedemokraticky do výběru barev nezatáhla, protože by to skončilo u růžové a to by vůči bráchovi nebylo úplně fér. Co se týče barevnosti, čekala jsem Klárčiny námitky, že je to klučičí barevnost, protože přesvědčit ji, aby si oblékla modré nebo černé tričko (byť má tři řady volánků), je předem prohraný boj. Kupodivu se jí barvy líbily a námitky se nekonaly :)

  • 11

    Hanka , 05.09.2013 (11:01),

    Dobrý den, pokojíček je úplně úžasný i my budem začas vytvářet...jen musíme nějak rozděit pokoj na 2části (chceme mít společný s tělocvičnou a právě Vaše řešení je podobné mému plus ste vyřešila úložný prostor ;-) na kolik pokojíček zhruba vyšel? Popřípadě jestli máte nějaký odkaz na výrobce?

  • 12

    Katka Horáková , 05.09.2013 (15:23),

    Reaguje na 11Dobrý den Hanko, v pokojíčku je použito poměrně hodně materiálu (některé stěny jsou zdvojené), takže komplet to v překližce vyšlo na 130.000 Kč. Cena je dána i množstvím zásuvek (včetně těch skrytých v šatní skříni), kam jsme dávali kvalitní pojezdy s brzdou, jako se dávají do kuchyňské linky. Měli jsme i alternativní kalkulaci, pokud by místo překližky bylo lamino, tak by cena byla o ca 25.000 nižší. Co se týče výrobce - dělala to menší firma p. Jiřího Kallase z Brna, webovky snad asi ani nemají. Pokud byste měla zájem o telefonní číslo, dejte mi vědět, pošlu Vám ho do mailu.

  • 13

    Martina , 05.09.2013 (20:38),

    Dětský pokojík se mně líbí, jsou zde výborně řešeny hrací plochy a patrové lůžko, které se zbavilo "dětské nemoci" v podobě malého proudění vzduchu. Zajímalo by mně, jak byste vyřešili malé, panelákové 1+1?

  • 14

    Katka Horáková , 09.09.2013 (13:34),

    Reaguje na 13Díky Martino, i malé panelákové 1+1 by šlo určitě v rámci možností co nejlépe vyřešit :) Samozřejmě by byla otázka, jaké všechny funkce by se tam měly vejít, kolik je členů v takové domácnosti (jsou tam děti / v jakém věku?). Jaká je výměra, dispozice atd...

  • 15

    M.A.R.K.I , 18.09.2013 (08:57),

    Kateřinko, nádherný pokojíček, moc se vám povedl .... moc se mi líbí ta jednoduchost provedení,čisté linie i zvolené barvy ..... Marki

  • 16

    Caryfucka , 18.09.2013 (15:03),

    Milá Katko, už jsem s otevřenou pusou obdivovala pokojíček víckrát. Tentokrát mi u toho asistují děti a ty tady křičí úžasem. Malý prostor to je opravdová výzva a ty jsi ji zvládla na jedničku s hvězdičkou. Výběr materiálů, barev, úložné prostory, umístění - prostě bezvadné! Hezké dny přeje Renata

  • 17

    Katka Horáková , 18.09.2013 (19:43),

    Reaguje na 16Moc díky a děti zdravím :)

  • 18

    Katka Horáková , 27.09.2013 (07:51),

    Reaguje na 15Díky Marki :)

  • 19

    V. , 01.10.2013 (11:27),

    Hezký den, na vaše stránky jsem narazila "náhodou" když mi na FB už poměrně dlouho vyskakuje na ně doporučení. No dnes jsem se podívala a jsem nadšená! Líbí se mi o váš pokojíček pro děti, protože řeším podobný problém, jak vytvořit pokoj pro dceru (taky Klárku) 5 let a syna 1 rok. Díky za spustu inspirace! Úžasná je ta veliká tabule. Ale není toho moc nepořádku? Hezký den :)

  • 20

    Katka Horáková , 02.10.2013 (17:09),

    Reaguje na 19Dobrý den, máte mezi dětmi stejný věkový odstup i složení holka-kluk, takže to budete řešit opravdu podobnou situaci. Nepořádek v pokojíčku samozřejmě řešíme neustále, ale hlavně to jsou všemožně se povalující hračky, smíchané puzzle, lego atd. dohromady, výsledky i odpadní artefakty všelijaké Klárčiny umělecké tvorby atp. Proti tomu mě trocha prachu pod tabulí, která se dá šmahem setřít navlhčeným hadříkem opravdu vrásky nedělá. Ale nejsem takový ten typ, co musí mít pořád naklizeno a řeší každý drobek :)

  • 21

    Jana , 06.11.2013 (23:09),

    Paráda, veľmi vydarené. Začínam riešiť izbu pre ročného synčeka a vaše krásne dielo mi dodalo chuť do práce. A teším sa tiež ako si prezriem celý Váš blog. Ďakujem za inšpiráciu.

  • 22

    Katka Horáková , 08.11.2013 (08:20),

    Reaguje na 21Díky Jano! Doufám, že tu najdete užitečnou inspiraci pro pokojík Vašeho synka.

  • 23

    Pepa , 17.01.2014 (17:06),

    Navrh je pekny. Jen mi prijde skoda, ze jste nepouzili masivni drevo třeba uplne bez povrchove upravy anebo olejovane. Decka by nedýchala vypary z lepidel.

  • 24

    Interiery , 13.10.2014 (12:53),

    Dobrý den, Katko, máte moc hezky zařízený dětský pokoj a hlavně perfektně využitý prostor.

  • 25

    Ema Hrušková , 07.01.2015 (11:34),

    Moc pěkný pokojíček. Opravdu se povedl. My jsme teď taky zařizovali nový pro syna. Jak tak koukám na Vaše fotografie, ještě jej budeme muset doladit dekoracemi a bude to perfektní. Díky za inspiraci.

  • 26

    Petra , 18.03.2015 (09:42),

    Dobrý den, tenhle pokojík je naprosto úžasný ale mám obavy, že je trochu asi mimo můj rozpočet. Nejvíc se mi líbi to množství využitých úložných prostor, to by jsme taky potřebovali.Já bych chtěla pro syna nový pokoj, protože má jednak starou sestavu skříní po mě a druhak půjde v září do školy a bude potřebobat stůl a tak nějaké protory navíc na školní tašku, učebnice atd...Moc jsem se zamilovala do sestavy matiáš, kterou jsem objevila na stránkách žlutahala. Příjde mi taková univerzální je barevná a zároveň né uplně dětinksá. Za pár let až ho přestanou bavit ninže a spiderman a gormiti tak bude působit i studentsky, teda pokud jej nezničí. Co si o tom myslíte, vypadá že se dost vyznáte. Díky předem za radu.

  • 28

    Iveta Šplíchalová , 08.08.2015 (10:54),

    Dobrý den,
    opravdu nádherný a promyšlený dětský pokoj. Právě mě čeká podobný úkol, pokoj okolo 13 m2, syn 9 let, dcera skoro 7 let. Bydlíme v Praze v činžáku, strop 2,9 m, takže přemýšlím o podobné posteli jako máte vy, byl tu i návrh 2 postelí zavěšených u stropu... Nezabýváte se i návrhy pro klienty, vaše rady by se určitě hodily. Na kolik by takový návrh vyšel, stačil by obyčejný, ne ve 3D. Díky moc za odpověď a držím palce, vaše stránky jsou perfektní.
    Iveta Š.

  • 29

    Katka Horáková , 18.08.2015 (17:32),

    Dobrý den, Iveto,
    děkuji za pochvalu. Návrhy interiérů jsou mi velice blízké, ale časové vytížení mi momentálně neumožňuje se něčemu takovému věnovat. Věřím, že se nám do budoucna podaří zařadit kozultace či návrhy interiérů ke službám našeho e-shopu DesignVille, protože věřím, že by takovou službu naši zákazníci jistě uvítali. Prozatím Vám budu držet palce, ať vyberete nějakého šikovného interiérového designéra.

  • 30

    Iveta Š. , 19.08.2015 (15:17),

    Reaguje na 29
    Dobrý den,
    tak to je škoda.
    Hezký zbytek léta a díky za odpověď.
    Iveta Š.

  • 31

    Ludmila Šebestová , 25.08.2015 (06:43),

    Reaguje na 1 Dobré ráno i já se musím přidat k bdivovatrlkám tohoto pokoje a hlavně přidat dík především na inspiraci barevnou kombinací. Popravdě na mě z tohoto pokojíku dýchá zrochu retro styl, ale to je možná jen můj dojem, přičemž se mi toto zpracování opravdu moc líbí. Přece jen to vypadá, že máte nábytek na zakázku a tak jsem na internetu hledala podobnou kombinaci barev a nsrazila jsem na cenoce dostupnou sestavu Tenus z žluté haly, kde jsem si nakonec za necelých 15 tisíc nakombinovala nábytek plus ještě uvažuji o pohovce která k sestavě patří, ale nevím jestli je to vhodný druh postele pro menší dítko...

  • 32

    Kateřina , 19.03.2016 (23:09),

    Dobrý den, bylo by možné sdílet kontakt na truhláře, který postel vyráběl? Děkuji.

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít