Jak se rodil návrh dětského pokoje

Jak se rodil návrh dětského pokoje

03.09.
2013

Katka Horáková

Včera jsem vám ukazovala dětský pokojík, který jsme zařídili pro naše dvě děti. A slíbila jsem vám, že napíšu něco o tom, jak se návrh vyvíjel, než dospěl do konečné podoby. Už v prvních ručních skicách pokojíku jsem začínala uspořádáním postelí, protože ty jsou vzhledem ke svým rozměrům pro řešení pokoje určující.

Předchozí příspěvek můžete číst zde: Jak jsme zařizovali dětský pokoj

Že z důvodu velikosti pokoje (ani ne 12m2) nemohou být obě postele na zemi, bylo vcelku jasné. Zkoušela jsem variantu, kdy pod horním lůžkem bylo místo na hraní. Dlouho jsem taky operovala s variantou schodků místo žebříku. Nakonec jsem ji zavrhla jakožto příliš náročnou na prostor a skončila jsem u klasického žebříku.

Návrh dětského pokoje - 3d model © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Návrh dětského pokoje - 3d model © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Od ručních skic jsem brzy přešla k modelování v 3d programu (Rhinoceros 5 pro Mac), protože skutečné prostorové vztahy si člověk nejlépe uvědomí tam. Zužitkovala jsem tak po delší době nějaké dovednosti nabyté při mých dávných studiích produktového designu. Neměla jsem k dispozici žádný software na rendering, a po pravdě pro vlastní potřeby jsem žádné efektní vizualizace ani nepotřebovala.

Při výběru materiálů a barev jsem si naprosto vystačila s "obarvováním" screenshotu drátěného modelu ve Photoshopu. Velmi vážně jsem také vzala při návrhu postele normu, kterou se musí řídit výrobci patrových postelí (ČSN EN 747-1) a řídila jsem se jí taky, abych ochránila děti před zbytečnými úrazy. Pokud byste si palandu navrhovali také sami, jedny z hlavních požadavků normy jsou:

  • stabilní konstrukce, která odolá i divokým dětským hrám (my jsme "volný" konec palandy uchytili do zdi)
  • mezi matrací a horní hranou zábran by mělo být nejméně 16 cm
  • přerušení zábran pro žebřík nesmí být širší než 40 cm
  • mezery mezi prvky zábran nemají být větší než 7,5 cm
  • minimální šířka žebříku je 30 cm
  • spodní postel by měla být aspoň 40 cm podlahou.
  • mezi horní postelí a stropem by mělo být aspoň 110 cm
  • prostor mezi spodní a horní postelí nesmí být menší než 90 cm
  • samozřejmostí by mělo být zaoblení rohů a bezpečné zakončení konstrukčních částí

První varianta

Návrh dětského pokoje © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Návrh dětského pokoje- pracovní stůl © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Návrh dětského pokoje- pracovní stůl © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Návrh první varianty dětského pokoje neprošel přes Michala, protože mu množství zaoblených rohů připomínalo nějaké "socialistické" vybavení z jeho dětství. Nicméně pomoci ní jsme si ujasnili materiály a barevnost. Opustili jsme variantu "lamino v dekoru dub bardolino" a definitivně se rozhodli pro bukovou překližku. Vyzkoušeli jsme také různé barevné varianty a přiklonili se k finální bílo-modro-zelené kombinaci. Takže už zbývalo jen očesat ty obloučky.

Druhá varianta

Návrh dětského pokoje- pracovní stůl © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Druhá varianta se už velmi přiblížila té konečné. Co se týče výmalby zdi, výběr se zúžil na dvě varianty: šedá a petrolejová (k jejíž realizaci nakonec došlo). Děrovanou desku, která v případě první varianty sloužila i na vystavování výkresů, jsem ve variantě druhé nechala pouze u pracovního stolu. Na výkresy jsem nově zamýšlela přidělat do zdi několik dřevěných věšáčků (mým záměrem byly podobné, jako vyrábí Chocolate creative - viz. můj článek o věšácích).

Věšáčky měly tvořit souhvězdí Velkého vozu a být pospojovány provázkem tak, aby se na ně daly pomocí kolíčků věšet dětské výkresy. Toto řešení zůstalo i ve finální variantě, ale truhlář na výrobu věšáčků jaksi pozapomněl. Nakonec se mi volný kus petrolejové zdi natolik líbil, že jsem věšáčky prozatím obětovala a vyhandlovala je za dodatečnou výrobu tabule (viz. dále). A pokud se k nápadu budu chtít vrátit, asi vyberu některé ze sériově vyráběných věšáčků.  

Finální návrh

Návrh dětského pokoje- pracovní stůl © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

S děrovanou deskou byl problém, takže ve finální variantě je nad pracovním stolem pouze obyčejná deska z překližky se dvěma tyčemi ze systému IKEA BYGEL. Další změny byly už jen drobného rázu.

Návrh dětského pokoje- patrová postel © Katka Horáková, www.DesignVille.cz

Jak je z návrhů patrné, od začátku jsem také počítala s tím, že zeď bude po výšku horní postele opatřena tabulovým nátěrem. K tomu nakonec nedošlo. Výmalbu modré a zelené stěny zvládl suverénně Michal, ale u tabulové stěny jsme dlouho tápali za jaký konec to vzít.  Trochu nás odrazovaly články z internetu o tom, jak je potřeba stěnu důkladně připravit, vybrousit a napenetrovat.

Zatímco jsme laborovali, zavolali nám z truhlářství, že nábytek je připraven k montáži. Nechtěli jsme už děti déle držet v provizoriu, tak jsme odstartovali montáž nábytku s tím, že jsme nakonec nechali vyrobit tabuli v rámu, jak je vidět z fotografií. I když se mi čistě vizuálně více zamlouvá původní záměr s tabulovou stěnou, je pravda, že řešení s tabulí v rámu je určitě výrazně praktičtejší. Překližkový rám dětem nedovolí při kreslení "vyjet" z vymezeného prostoru. A zejména, až se jednou rozhodneme, že už tabuli v pokoji necheme, bude snadné ji oddělat, zatímco tabulovou stěnu by dostat do původní podoby bylo asi nemožné.

Výkres dětského pokoje

Nakonec zbývalo ještě důkladně dořešit vnitřní vybavení skříní a připravit okótované výkresy. K některým drobným úpravám došlo ještě při konzultaci výkresů s truhlářem (např. zesílení žebříku na dvojnásobnou tloušťku), ale jinak jsme mohli zadat do výroby. A jak to celé dopadlo, jste už nejspíše viděli.

Starší komentáře

  • 1

    Josefka , 17.09.2013 (20:48),

    Dobrý den. Líbí se mi vaše práce i přístupy, názory... A děsím se, že příští rok budu zařizovat JÁ pokoj pro naše dvě děti (7 let a 1 rok). Společné bydlení dvou pohlaví natož s takovým věkovým rozdílem je vždy oříšek. Kdybyste měla čas a chuť mi pomoct, myslím, že by vás to mohlo bavit - mám k dispozici o fous větší výměru ale pro změnu okno přes skoro celou stěnu. A když ne, alespoň někdy pošlu výsledek, jak to dopadlo ;-) Držím vám palce ve všem, do čeho se pouštíte. Fandím vám. J.

  • 2

    Katka Horáková , 18.09.2013 (20:27),

    Reaguje na 1Díky za milý komentář. Až to zařizování pokoje bude aktuální, pokud budete chtít, ozvěte se mi na e-mail, třeba něco vymyslíme :)

  • 3

    Ola , 01.10.2013 (20:08),

    Dobrý den, Váš pokojík dopadl moc hezky a je zajímavé sledovat, jak jste k výsedku dospěli. Myslím, že celá tabulová stěna by možná byla hezká, ale menší tabule v rámu je rozhodně praktičtějí - nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale při psaní křídou se prostě hrozně práší, a když se tabule maže, tak zase děti docela nacákají... nad postelemi nic příjemného. Já jsem v pokoji pro dceru natírala stěnu magnetickým nátěrem, a bylo to tedy o nervy (barva se loupala i s omítkou a v konečném důsledku vlastně ani příliš nemagnetizuje :-)

  • 4

    Katka Horáková , 02.10.2013 (17:04),

    Reaguje na 3Co se týče magnetické barvy, pojala jsem podezření, že to s tím magnetizováním zas tah žhavé nebude, takže máme obyčejný tabulový nátěr.

  • 5

    Martina , 06.10.2013 (21:41),

    Krásná práce - jak na pokojíku, tak pak i na zpracování příspěvku. Katko tleskám!!! M.

  • 6

    Katka Horáková , 08.10.2013 (20:17),

    Reaguje na 5Díky Martino :)

  • 7

    Marcela Trefná , 01.07.2014 (14:13),

    dobrý den, líbí se mi Vaše řešení, mohla byste prozradit i nákladovou část: postele+úložné prostory+stůl+židle. Děkuji.

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít