Eames Wire Chair – nespoutaná hra vzdušnosti a geometrie

Eames Wire Chair – nespoutaná hra vzdušnosti a geometrie

11.09.
2018

Kateřina Šmaková

Tato ikonická židle pochází z dílny designerského dua manželů Charlese a Ray Eamesových. Jejich díla byla ve většině případech následována vlnou různorodých reakcí. Eamesovi se totiž neřadili ke konvenčním designérům, ba naopak. Snažili se pokaždé přijít s něčím neotřelým, osobitým, nadčasovým a Wire Chair nebyla výjimkou.

Ve své tvorbě se Eamesovi nebáli práce s lehkými, robustními či průmyslovými materiály. Novým technologiím byly zcela nakloněni, a tak se není čemu divit, že v rámci svého tvoření sáhli také po tehdy ještě neokoukaném drátěném pletivu. 

Ware Chair

Od drátěné konstrukce k opravdové ikoně

Zprvu, v roce 1950, šlo o pouhou drátěnou konstrukci pro plastovou židli Eames Chair, později si však manželé všimli nezaměnitelných kontrastních vlastností drátěného pletiva a rozhodli se pro – do té doby pro mnohé nepředstavitelný experiment – židli v celodrátěném provedení. A tak v roce 1951 spatřila světlo světa ikonická a nezaměnitelná Eames Wire Chair

Přestože byla židle zpočátku „pouhou“ celodrátěnou variací ke klasické plastové verzi, vydobyla si své místo na výsluní mezi designovými ikonami světového formátu a dodnes zdobí nespočet moderních i tradičních designových interiérů. Díky svému nadčasovému a originálnímu provedení se skvěle hodí do domácnosti, ale i kanceláře či jiných veřejných prostor odlišného ražení. 

Wire Chair

Souhra elegance a konstrukční pevnosti

Její konstrukce z ocelových drátů nezaměnitelně kombinuje elegantní, lehké tvary s ojedinělou konstrukční pevností a stabilitou. Konstrukce včetně skořepiny je promyšlena do posledního detailu. Díky zvoleným materiálům a samotnému provedení je její silnou předností krom jedinečného vizuálu snadná manipulace, odolnost a co především – maximální komfort posezení. 

Wire Chair

Variabilita (až) na prvním místě

Wire Chair, jež staví především na čistém profilu a vzdušné konstrukci geometrické mřížky, je k dostání ve více provedeních. Pro milovníky jednoduchých linií bez komplikovaných detailů je skvělou volbou klasická celodrátěná verze. Pro ty, jež upřednostní spíše pohodlí, je určena verze drátěné skořepiny s polstrovaným sedákem nebo verze v provedení s polstrovaným sedákem a opěradlem, jež je díky svému specifickému tvaru známá pod názvem „Bikini“. 

Ware Chair

Zvolená skořepina může být navíc ozvláštněna jednou ze 3 typů podnoží. Například podnož známá pod názvem „Eiffelova věž“ dodá nejen židli, ale i celému interiéru opravdový punc jedinečnosti a kýžené elegance. 

Nejen rukopis Eamesových

Málo kdo ví, že na vzniku židle se částečně podílel také umělec, sochař a designér v jedné osobě Harry Bertoia, jež je známý především díky své drátěné Diamond Chair. Ke vzniku Wire Chair přispěl Eamesovým především svými znalostmi z oblasti ohýbání, sváření a celkového zpracování kovu. Židle se tak také díky němu může pyšnit 308 svářenými spoji

Wire Chair

Krok s dobou

Od roku, kdy byla židle světu představena uběhla pěkná řádka let a mnoho se změnilo. Zvýšila se například i průměrná výška lidské postavy. Na tuto skutečnost v roce 2016 společnost Vitra rychle zareagovala a zvýšila výšku židle Wire Chair o 20 mm. Krom zvýšení upravila také geometrii sedadla tak, aby odpovídala současným trendům, především však stále náročnějším požadavkům. 

Wire Chair

Od 10. do 16. září jsou židle Wire Chair značky Vitra v rámci týdne slev na DesignVille k dostání s výjimečnou slevou 27 %. Tak tuto jedinečnou akci nepropásněte.

A pokud stále dumáte, zda je právě Wire Chair „tím pravým ořechovým“, navštivte náš nový showroom DesignVille na adrese Netroufalky 5 a židli vyzkoušejte. Za krátké posezení nic nedáte :)

 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Wire Chair - nespútaná hra vzdušnosti a geometrie

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít