Skandinávský design v Asii

Skandinávský design v Asii

21.03.
2017

Lucie Čačalová

Dánská značka Normann Copenhagen se vydala na Dálný východ, aby spojila svůj minimalistický design s koncepty dvou nových restaurací. Pojďte se s námi na chvíli podívat do Orientu a posoudit, jak se vytvoření severského ostrůvku v daleké Číně povedlo.

Dánská značka Normann Copenhagen uvedla v roce 2014 kolekci Form, v níž Simon Legald navrhl maximálně funkční nábytek s příjemnou siluetou, jež se rychle stal oblíbeným v domácnostech, ale i veřejných prostorech. Díky jeho odolnosti si ho oblíbily restaurace a hotely po celém světě, což dokazuje i několik nově otevřených restaurací, jejichž interiér zdobí právě tyto designové židle, křesílka, stolky a barové židličky

Ačkoliv by se mohlo zdát, že minimalistický design kolekce Form je těžko slučitelný s asijskou zdobností, opak je pravdou a v čínských velkoměstech tak vznikly dva krásné podniky, které zdařile kombinují severské s asijským

Salt Recipes, Hong Kong

První realizací je restaurace Salt Recipes, v níž si díky minimalistickému interiéru rychle přestanete připadat jako na Dálném východě. Interiéru v tónech šedé, bílé a tyrkysově modré dominují židle a křesla Form s podnoží z ořechového dřeva, která kontrastuje s bílými a tmavomodrými sedáky z lisovaného plastu. Designéři zde prakticky využili také stolky Block, které slouží jako úložný prostor na nádobí a příbory. 

Podnik osvětlují lampy Ikono a doplňují drobné doplňky z dílny Normann Copenhagen - bar zdobí ručně malované vázy Agnes a zeď za ním obývají ptáčci Shorebird.

A u interiéru severské vlivy zdaleka nekončí! Jídelní lístek je postavený na moderní fúzi tradičních severských receptů s prvky asijské kuchyně. Společným jmenovatelem jsou ryby a mořské plody, které jsou ostatně základním stavebním kamenem obou kuchyní. Své jméno pak restaurace nese podle nejoblíbenějšího dánského koření - klasické soli. 

Restaurant & Concept store Algorithm, Peking

Minimalistické siluety židlí Form zaplnily i prostory pekingské restaurace a showroomu se skandinávským designem Algorithm. Designéři zde využili především prosklených výloh moderní budovy v tepající čtvrti Sanlitun, díky nimž do prostoru dopadají sluneční paprsky, které hrají stínohru se subtilní ocelovou konstrukcí židlí Form

K nim designéři opět využili praktičnosti stolků na kolečkách Block a celý prostor doplnili lampami Amp v tmavozelené ladící k šedým židlím. 

Algorithm není pouze restaurace, ale také concept store se skandinávským designem. Proto jak na stolech restaurace, tak i v regálech showroomu dělají Normann Copenhagen společnost i další severské značky, například Menu, Gubi či Iittala

7464FB9F494C4FCFA1EC8B11A0BC690F

Židle Form se osvědčily jako spolehlivý interiérový parťák a jelikož se tato kolekce nedávno rozrostla i o kávové stolky Form Café ve třech výškách, jsme zvědaví, zda Normann Copenhagen v brzké době přijde s dalšími zajímavými projekty. Už teď víme o jedné na jihu Moravy, ale o tom třeba až někdy příště :-) 

Foto: Normann Copenhagen / Salt RecipesNormann Copenhagen / Algorithm

Ste zo Slovenska? Prejdite na Škandinávsky dizajn v Ázii

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít