Představujeme novou kolekci nábytku Ace

Představujeme novou kolekci nábytku Ace

29.08.
2016

Lucie Čačalová

Napadlo vás někdy, že si z obchodu odnesete kufr, doma jej rozbalíte a do pěti minut z něj sestavíte stylové polstrované křeslo? Tento nápad realizovala dánské značky Normann Copenhagen, jež na trh uvedla novou kolekci nábytku Ace. Jsme rádi, že vám ji můžeme představit a nahlédnout pod pokličku jejího vzniku společně s designérem kolekce Hansem Hornemannem.

Na začátek nutno zmínit fakta - kolekce Ace byla navržena mladým dánským designérem Hansem Hornemannem a obsahuje židle, lounge křesla, podnožky a sofa, vše ve třech materiálových provedeních a několika barvách.

Nápad na vznik kolekce Ace se objevil před dvěma roky. “Všichni mí přátelé se neustále stěhují z jednoho malého bytu do druhého, bez toho aniž by měli auto”, osvětluje vznik kolekce Hornemann. Život v permanentně pulzujícím městě jakým je Kodaň je hektický a lidé v něm žijící jsou z povahy nedočkaví. Vznik nábytku, který se dá jednoduše odnést ještě tentýž den z obchodu v obyčejném “kufrovitém” balení, byl tedy nasnadě.

S Ace je to tedy jednoduché: stylové kousky v kvalitním provedení si z obchodu snadno odnesete v plochém, plastovém balení, doma sestavíte a následně se radujete z designového, hravého nábytku. Ace je zábavná, dostupná a bezkompromisní co se kvality či vzhledu týče, navíc pod jménem přední dánské značky Normann Copenhagen

Styl a maximální funkčnost v jednom

Hornemann vyrůstal v dánském industriálním městě Aalborg, kde také vystudoval průmyslový design. “Odmala mě zajímalo krásno. Nejdříve jsem ho objevoval skrze hledáček fotoaparátu, později jsem se začal věnovat designu.” Pozorovací talent je nejspíše to, co dvacetisedmiletému designérovi přináší nejvíce inspirace. Po studiích se ze severu Dánska přestěhoval do hlavního města, kde žije ve čtvrti Vesterbro. “Vesterbro mě baví. Žijí zde mladí, staří, rodiny...najdete zde malé kavárny, restaurace, kouzelná zákoutí. Rozhodně je to jedna z mých oblíbených částí města, která mě naplňuje novými podněty.”

Minimalismus typický pro skandinávský design se jasně projevuje i na přímočarých liniích kolekce Ace. Aby nábytek složitelný do krabice mohl vůbec vzniknout, bylo nutné navrhnout dokonalé konstrukční řešení, v němž jsou zahrnuty i nové šroubky, nářadí a další drobné detaily, které jako celek tvoří dokonalou vzhledovou formu inspirovanou tradičním dánským designem.

Sestavení nábytku je díky důmyslnému zpracování otázkou jen několika zacvaknutí a pár minut. Na rozdíl od jiného “flat-packed” nábytku je čas strávený sestavením Ace minimální. “Zjistil jsem, že spousta “samosestavitelných” nábytků je pro uživatele extrémně frustrující - samé šroubky a nepřesné návody. Proto jsem Ace chtěl udělat jinak a nově,” říká designér.

Konstrukce nábytku je vyrobena z ohýbané překližky pokryté natvarovanou pěnou, pro nejvyšší možný komfort při sezení. K dispozici jsou tři typy potahů - aktuálně módní semiš, klasická kůže a speciálně pro tuto kolekci navržená a vyrobená látka nist, což je ručně zpracovaná, vlněná textilie s obsahem 52% lněných vláken, které na látce vytvářejí jemný vzorek. Barevná škála potahů se drží tlumených odstínů šedé, béžové, vínové a zelené, v případě kůže pak nadčasové černé a hnědé v odstínu brandy.

Svěží design pro každodenní použití

Výsledek dvouletého vývoje kolekce Ace byl představen toto jaro na prestižním veletrhu Salone del Mobile v Miláně. “Návrh celého showroomu, kde jsme kolekci prezentovali, byl vzrušující proces. Rozhodně ale provázený spoustou obav. Bude se kolekce lidem líbit? Když ne, celá práce přijde nazmar…”, vzpomíná Hornemann na hektické období před uvedením Ace na trh.

Celá prezentace Normann Copenhagen se nesla ve znamení kolekce Ace. Dramatické nasvícení, barevné přepážky z plastu a stohy průhledných krabic se složeným nábytkem přinesly uvedení jednoznačný úspěch a Hornemannovi další položku do portfolia, která se zařadí za Slice Table, Rope Sofa nebo Buzz fly swatter, jež pro Normann Copenhagen navrhl v minulosti.

Funguje tedy spojení designového nábytku a “flat-packed” balení, které doposud evokovalo spíše lowcostová řešení? V podání kolekce Ace je výsledek rozhodně impresivní - kvalita a špičkový vzhled si podali ruku s praktickým, svěžím řešením ideálním pro hektický život ve velkoměstě a vznikla série nábytku v níž si “ten svůj” kousek vyberou všichni ti, jimiž se Hornemann inspiroval - mladí, staří i rodiny s dětmi.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Predstavujeme novú kolekciu nábytku Ace

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít