In vino veritas: příslušenství k vínu

In vino veritas: příslušenství k vínu

17.10.
2016

Lucie Čačalová

K dobrému vínu patří nejen dobrá společnost, ale také krásné karafy, sklenice a další příslušenství. A právě tomu se věnuje tento článek, jež vás může inspirovat ke zpříjemnění dlouhých zimních večerů nebo třeba svatomartinskému posezení.

Dekantační karafy na víno

Především některým druhům červeného, ale i bílému vínu prospěje před servírováním provzdušnění, při němž se z tekutiny odpaří kyselost a hořkost a plně se rozvine chuť a aroma.

Proces dekantace běžně trvá alespoň hodinu. Kdo však nechce na sklenku skvělého bordó dlouho čekat, sáhne po skvělé vychytávce - dekantační karafě Wine Breather od Menu, která proces provzdušnění urychlí na dvě minuty a zároveň z něj udělá skvělou podívanou.

 Jak dekantace probíhá je hezky vidět na tomto videu:

 

Dekantaci vyžadují především zralá červená vína, avšak hodí se i pro červená vína mladší pěti let, jimž provzdušnění otevře některé tóny jejich buketu.

 

Chybu nemůžete udělat ani při dekantaci bílého vína, sáhněte však po dekantéru pro toto víno určeného. Tím je například dekantační karafa Cool Breather od Menu, která má chladící vložku, jež víno krásně vychladí na servírovací teplotu (kolem 10°C).

Elegantní sklenice

Stejně jako se na bílé a červené víno používá odlišných dekantérů, nalévají se tyto vína i do jiných sklenic. Bílá vína naléváme do protáhlejších sklenic, které mohou tvarem lehce připomínat kapku vody. Protáhlý a uzavřený kalich udrží víno chladnější a kumuluje jeho aroma.

Naopak červená vína naléváme do kulatějších, nahoře otevřených sklenic, které umožní lepší vnímání vůní. Servírujete-li šumivé víno, sáhněte po úzké, vysoké sklenici zvané "flétna", která dá vyniknout perlení vína.

A na co nezapomenout? Dbejte na to, aby byli sklenice tenkostěné a z čirého skla, v nichž vynikne barva vína. Sklenice musí mít tenkou stopku, za kterou ji držíme abychom tekutinu zbytečně nezahřívali. 

Vínu sluší chlad

Zvlášť při delším posezení se snadno stane, že se víno v místnosti zahřeje víc, než je vhodné. Červené víno by se mělo podávat o teplotě kolem 12°C (u těžších vín až kolem 16°C), bílé víno by se mělo udržet v teplotě mezi 9 a 11°C. Pro tuto situaci žádnému milovníkovi vína nesmí chybět chladící obal anebo chladící kyblík na láhev vína od značky Stelton.

Na stole nemusí chybět ani kyblík na led a k němu ladící kleštičky (třeba z kolekce Cylinda Line od Stelton), kterými naberete jednotlivé kostičky do sklenice s vodou. 

Stylové karafy na vodu a další nezbytnosti k servírování

A když mluvíme o vodě, na stole by vedle karafy s vínem rozhodně neměla chybět ani karafa a skleničky na vodu. Voda slouží k propláchnutí chuťových pohárků a neutralizaci chuti, například po malém občerstvení. Stylově určitě sáhněte po karafě a sklenicích v tomtéž duchu jako je karafa na víno.

Pokud si chcete celý proces, od výběru vína až po jeho konzumaci, užít na maximum, nesmí ve vašem kuchyňském šuplíku či vinotéce chybět další příslušenství. Tím jsou například různé typy vývrtek či dekantační nálevka.

Náš tip na závěr: k vínu se skvěle hodí sýry, jejichž servírování dotáhnete na mistrovský level s pomocí dřevěných prkének Part od Normann Copenhagen. Stůl ozdobte pár svíčkami a perfektní večer s kvalitním vínem a ještě kvalitnější společností může začít!

Ste zo Slovenska? Prejdite na In vino veritas: príslušenstvo k vínu

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít