Dovolená na italském venkově

Dovolená na italském venkově

15.07.
2013

Katka Horáková

Když jsme loni na poslední chvíli (spoléhajíc se doslova na "Last minute") vybírali na Booking.com dovolenou v Itálii, nabídka hotelů poblíž pláží už byla značně přebraná a nebyla nikterak lákavá. S pocitem marnosti jsme zabrousili do hledání ubytování dále do vnitrozemí, avšak v rozumné dojezdové vzdálenosti k moři.

Když jsme nakonec objevili fotografie venkovské usedlosti uprostřed vinic Agriturismo Fiorano, měli jsme pocit, že takový ráj na zemi snad ani nemůže existovat. Existuje. Byli jsme tam loni a byli jsme tam i letos. Jak Michal říká, objevili jsme jinou dimenzi dovolené.

Podvečerní posezení v zeleni
Zahrada ve Fioranu

Takové dovolené, kde si připadáte spíše jako u babičky na prázdninách, než v dovolenkovém hotelu. Takové, kde vám majitelé donesou láhev (jimi vyrobeného) vína, protože vidí, že právě večeříte. Takové, kde děti do pozdních večerních hodin pobíhají po zahradě, hrají si s místními kočkami a psy, zatímco vy se kocháte pohledem na vinicemi porostlé kopce. Ráno na vás čeká prostřený stůl na terase před vaším apartmánem, s nejrůznějšími pochutinami domácí výroby (jak jinak, než bio).

Zbožňovala jsem zejména teplé snídaně, ať už to byly nejrůznější koláče na slano, malé pizzy, neskutečně dobrá vaječná omeleta s cuketou nebo sladký jablečný crumble. A to vše v malebném prostředí stylové venkovské usedlosti situované uprostřed vlastních vinic, olivových a madlovníkových hájů.

Podvečerní posezení v podloubí
Podvečerní posezení v podloubí

Benvenuti a Fiorano
Benvenuti a Fiorano - milé přivítání

Děti jsou ve Fioranu šťastné
Děti jsou ve Fioranu šťastné

Agriturismo Fiorano je rodinný penzion typu "Bed and Breakfast" o 3 dvoulůžkových pokojích a jednom malém apartmánu v překrásné provincii Ascoli Piceno v kraji Marche. Vzhledem k tomu, že jsme cestovali s malými dětmi, vybrali jsme si pro ubytování malý apartmán s kuchyňkou, z něhož bylo možné přímo vyjít na terasu a zahradu plnou květin a zeleně.

sd
Agriturismo Fiorano je bývalá stáj, přestavěná na "eco-friendly" penzion a vinařství

Průhled z apartmánu na terasu
Průhled z apartmánu na terasu

Hlavní vstup do domu
Hlavní vstup do domu

Terasy  a různá zákoutí k posezení obklopovaly celý dům
Terasy a různá zákoutí k posezení obklopovaly celý dům

Květinové aranžmá
Květinová aranžmá dotvářejí hřejivou atmosféru

Jablečný crumble byl jednou z mnoha dobrot, kterými nás majitelé rozmazlovali
Jablečný crumble byl jednou z mnoha dobrot, kterými nás majitelé u snídaně rozmazlovali

V přilehlém okolí jsou vinice, kde majitelé pěstují vlastní bio víno. Několik lahví výborného vína si vždy s sebou přivezeme, ale dlouho se doma neohřejí.

Vinice
Vinice

Krajina v provincii Ascoli Piceno, kraj Marche
Krajina v provincii Ascoli Piceno, v pozadí pohoří Monti Sibillini - část Apenin

Po dni stráveném na pláži byly večery na Fioranu balzámem na duši a tečkou za příjemně stráveným dnem.

Podloubí
Podloubí

Plátno
Podvečer v podloubí

Večerní Fiorano
Večerní Fiorano

Jak exteriér tak i interiér byl protkán spoustou hřejivých detailů  a stylových venkovských a vintage doplňků.

Kuchyňka v apartmánu
Kuchyňka v apartmánu

Držák na utěrky v podobě koníka
Držák na utěrky v podobě koníka

Detail záclony
Detail záclony

Příjezdová cesta je lemovaná levandulí
Příjezdová cesta je lemovaná levandulí

Do Fiorana se vždycky budeme rádi vracet
Tudy do Fiorana

Do Fiorana se vždycky budeme rádi vracet!

Starší komentáře

  • 1

    Marcela , 15.07.2013 (21:49),

    To je sen!!! Díky moc za tip!

  • 2

    Barborag (Photographyasmyhobby) , 15.07.2013 (21:56),

    To vypadá naprosto pohádkově! Já jsem se tak kdysi ráda vracela na ostrov Murter ve střední Dalmácii. Právě pro onu pohostinnost a dobrosrdečnost majitelů. Nedivím se, že se sem rádi vracíte! Mě čeká Itálie v září, ale poznávací, ale už se moc těším.

  • 3

    Katka Horáková , 15.07.2013 (21:57),

    Reaguje na 1Díky, opravdu rozhodně můžeme doporučit. Je to sice 12 hodin cesty autem (čistého času z Brna), ale stojí to za to.

  • 4

    Vintagelover , 15.07.2013 (22:10),

    Ach, to je nádhera!!! Úžasné bydlení a trávit tam dovolenou musel být sen. Díky za tip a za skvělé fotky...

  • 5

    Katka Horáková , 15.07.2013 (22:28),

    Reaguje na 2Poznávací Itálie taky musí být super. Itálie celkově má strašně moc co nabídnout. Ještě si brousíme s Michalem na nějaký eurovíkend v Miláně. A příští rok zkusíme možná Kalábrii, ale to se ještě uvidí.

  • 6

    Katka Horáková , 15.07.2013 (22:36),

    Reaguje na 4Díky, ano bylo to super. Majitelé jsou strašně milí, provedli nás celým vinařstvím. Děti si tam oblíbily jejich psy a kočky a byly v jednom kuse na zahradě. Opravdu si tam člověk připadl jako na návštěvě u příbuzných.

  • 7

    valeriep , 16.07.2013 (00:21),

    Wow, tak to je náádhera! Úplně jsem se vrátila 4 roky zpět, kdy jsme se konečně vypravili na naší vytouženou první dovolenou v Toskánsku..... původně jako Vy jsme hledali ubytování poblíž moře - dle našeho názoru "vnitrozemce" když už jedu na jih, tak ať je tam moře..... vybrali jsme vilku u moře a na poslední chvíli nám agentura (Emma Villas - doporučuji, výborná péče o zákazníka a velký výběr nemovitostí v celé IT...) sdělila, že námi vybraná nemovitost byla postižena vichrem a bouřemi, nebude opravena do termínu příjezdu a nabídli nám "náhradní" nemovitost - sice dál na jih, dál od moře o dost dražší, ale v této situaci za peníze původně vybraného domku..... když jsme viděli obrázky, neváhali jsme ani vteřinu a dobře jsme udělali.... nakonec jsme k moři za celý pobyt nedojeli, stačil nám bazén u domu a navíc okolí bylo tak nádherné a výlety, které jsme podnikli nám nahradili i brouzdání v moři a je pravda, že je to vážně jiná, nová dimenze dovolené.... pravda, my jsme neměli k dispozici možnost snídaně, takže jsme si museli uvařit, ale vzhledem k lokálním obchodům, trhům to nebyl žádný problém a bylo to naprosto úúúžasné a interiér a exteriér vily - z toho žiju dodnes, bylo to něco pro mě! "Krása n(v)esmírná".... stará kamenná vila s renovovaným interiérem v designu, který umí jen italové..... nevěděla jsem na co koukat dřív - procházela jsem zahradu, olivový háj, vinice, ale i interiér a neměla slov.... bylo to naprosto dokonalé - kombinace vintage, eklektiky a toskánského stylu, vše do sebe skvěle zapadalo..... nejlepší dovolená vůbec...... bohužel v dalším roce již vila za zvýhodněnou cenu nebyla, našli jsme tedy jinou, ta byla téměř na pobřeží, taky moc hezká, ale ta první, byla prostě nejvíc...... nicméně Itálie je neuvěřitelná destinace a dovedu si představit, trávit tam více času, než jen dovolenou, protože je to velmi příjemné a inspirativní místo pro žití..... zkrátka "la dolce vita" ! a je neuvěřitelně fotogenická! kouknu ještě na Vaše místo to vypadá taky nádherně, to bych ráda vyzkoušela, díky za tip!:-)

  • 8

    Caryfucka , 16.07.2013 (08:01),

    Balzám pro oko, úplně jsem se po ránu zasnila. Musím přiznat, že letošní zkušenost s protivnými Chorvaty naši pozornost obrátilo právě na Itálii, takže příště určitě tam!

  • 9

    Katka Horáková , 16.07.2013 (08:57),

    Reaguje na 7Díky moc, my jsme kvůli dětem chtěli mít možnost dojezdu k moři. Z Fiorana je to tak 15-20 minut cesty autem, což je úplně ok. My stejně nejsme typy, co tam leží celý den, takže minimálně půl dne jsme strávili výlety po ještě neuvěřitelnějším okolí. Navštívili jsme bezpočet malých středověkých kamenných městeček. Být takové u nás, tak je v UNESCO, ale tady to bylo běžné, na každém kopečku jedno. O kraji Marche nám majitelé říkali, že je právě velice podobné Toskánsku, ale není ještě tak objevené turisty. Pravda je, že turisty tam tvořili zejména sami Italové. Prostě neskutečná nádhera a pohostinnost. Můžu všem doporučit.

  • 10

    Katka Horáková , 16.07.2013 (09:16),

    Reaguje na 8Rozhodně Itálii doporučuji, všichni byli neuvěřitelně milí. Nevím, jak je to na severu, kam jezdí víc Čechů, ale tady ve střední Itálii už člověk Čechy téměř nepotkal. Obecně je to takový pro cizince neobjevený kraj. Úžasná kombinace nádherného moře ("italská palmová riviéra"), malebných středověkých městeček a na opačnou stranu od pobřeží se dá dojet za ca 45 minut do hor (pohoří Monti Sibillini), kam jsme podnikli 2 výlety. Náhorní planinu u Castelluccio di Norcia jsme chytli v plném květu a byla to dech beroucí nádhera. Původně jsem měla obavu jet s malými dětmi 15 hodin cesty (včetně zastávek), ale zvládly to pokaždé perfektně, takže těch pár hodin cesty navíc (oproti severu) za ten požitek tam rozhodně stojí.

  • 11

    Barborag (Photographyasmyhobby) , 16.07.2013 (10:59),

    Reaguje na 5Katko, Kalábrie je i náš sen, jen čekáme, až ten dvouletý rarach ještě trochu povyroste a zklidní se (aspoň malinko), s ním je cestování mor od malička, nemá to rád :-(

  • 12

    Katka Horáková , 16.07.2013 (11:04),

    Reaguje na 11Naše děcka (6 a 2) to zvládly nad očekávání dobře, ale cestu tam jsme jeli aspoň částečně v noci. Kalábrie to už asi není na jeden zátah.

  • 13

    Olive , 21.07.2013 (12:49),

    To je nádhera. Krásné fotky. Já prostě Itálii miluji. Jen s naším dítětem musíme, co nejblíže k moři, ale výlety si taky děláme a já vždy sním přesně o tady tomto, dokonce bych tam šla i pracovat. :-) Že bych manžela se synem nechala u moře. :-) Jezdíme k moři do Toskánska. Většinou s přestávkami 19-24 hodin, ale stejně nám to za to stojí, protože je tam prostě krásně a užíváme si už tu krajinu, kterou projíždíme. Navíc jsme kdysi Toskánsko procestovali, takže tam taky jezdíme jako někam k babičce, že vše známe. Já bych klidně objevila i něco jiného, ale manžel sází na jistotu. :-)

  • 14

    Katka Horáková , 21.07.2013 (19:12),

    Reaguje na 13Díky Olive, to vám tady ten kraj Marche určitě můžu doporučit. Typově je Toskánsku hodně podobný (takže sázka skoro na jistotu), ale projeli byste aspoň něco nového. My příští rok už pravděpodobně také nepojedeme na úplně stejné místo, kde jsme to už detailně poznali, ale chceme taky zvolit něco typově podobného.

  • 15

    Lucie , 26.07.2013 (14:21),

    Musím uznat, že tohle změnilo můj pohled na dovolené... Už nikdy přeplněný masivní hotely v centru města :-) Tohle je opravdu nádherné! Jak jste toto objevila? Chtěli jsme jet k jezeru Lago di garda, tak možná bych tam něco podobného objevila. Můžu se zeptat, pod čím bych to měla hledat? Děkuji

  • 16

    Katka Horáková , 26.07.2013 (14:39),

    Reaguje na 15Tak to mě těší! My už taky asi nikdy nepojedeme na standardní zájezd s cestovkou do hotelu, kde se člověk půlku pobytu užírá frustrací z toho, že Češi evidentně dostávají horší pokoje než třeba Němci a kde vrcholem blaha je, když se člověk může nacpat k prasknutí v hotelové jídelně, protože si přeci zaplatil all-inclusive. Objevili jsme to loni víceméně náhodou. Chtěli jsme jet bez cestovky do Itálie, tak jsme hledali ubytování přes Booking.com. Vybrali jsme si lokalitu a dali hledat hotely. Protože jsme je hledali na poslední chvíli, už byly dost přebrané, tak jsme do hledacích kritérií nastavili větší vzdálenost od moře. A našlo nám to nějaký venkovský objekt. To nás zaujalo, takže pak už jsme se zaměřili jen na hledání ubytování tady tohoto typu a nejvíce nás oslovilo právě Fiorano. Mělo i výborné recenze a hodnocení 9.6/10. Italové tomu typu ubytování (defacto na farmě) říkají "Agriturismo". Zkuste si do hledání zadat "Agriturismo Lago di Garda" a najde Vám to spoustu výsledků.

  • 17

    Lenka , 30.07.2013 (17:04),

    Překrásné prostředí. Vždycky mě potěší, když si lidé umí vybrat dovolenou a chtějí ji strávit v hezkém prostředí. Jsem odpůrce obrovských hotelů uprostřed přelidněných vesnic. V dnešní době se víc díváme na to, jestli bude dovolená levná, jestli budeme mít all inclusive a jestli bude hotel hned u pláže. Proč se raději nepodívat někam, kde to stojí za to, ochutnat místní kuchyni a užít si klidu?

  • 18

    vojta , 30.10.2015 (19:10),

    a co takový Rakousko v létě např. tirolsko., to je taky pro čechy dost neobjevený ráj

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít