Oslavte s námi Den kávy

Oslavte s námi Den kávy

26.09.
2016

Lucie Čačalová

První říjnový den bude provoněný lahodnou vůní kávy - alespoň tedy symbolicky, neboť se slaví Mezinárodní den kávy. V DesignVille máme kávu nejen rádi, ale baví nás také designové vychytávky na její přípravu. Spojili jsme tedy příjemné s užitečným a k povídání o kávě jsme si pozvali baristu z kavárny Kávová hvězda v Brně, který popíše nejen jak na jednotlivé přípravy kávy, ale prozradí třeba také to, jaká káva se pije ve Skandinávii.

Bez kávy si nedokážeme představit ani minutu dne, proto využijeme příležitosti Dne kávy k tomu, abychom se o kávě dozvěděli něco nového a vám představili vychytávky s nimiž si můžete kávu vychutnat i jinak, než jste možná zvyklí.

Něco málo si ale nejprve o kávě řekněme. Pravlastí kávovníku je Etiopie, odkud byl koncem 13. století přenesen do Jemenu, kde se divoké keře začaly kultivovat. Až do konce 18. století bylo pěstování kávy výhradně záležitostí Arabského poloostrova, odkud se dále šířilo. "Je nám známo asi 90 druhů kávy, z nichž intezivně se pěstují hlavně odrůdy arabica a robusta," doplňuje barista Jiří Preis. 

Káva se dá připravovat na nespočet způsobů - vedle kávy z pákového kávovaru si můžete pochutnat například na filtrované kávě, French pressu či kávě z moka konvičky. "Nejdůležitější pro chuť kávy jsou zrnka samotná, proto doporučuji kávu nakupovat v renomovaných pražírnách," radí barista. Jak si tedy můžete kávu doma připravit? 

Moka konvička

Z moka konvičky si můžete připravit silnou kávu chutí podobnou espressu. "Do spodní nádobky nalijete vodu, vprostřed do sítka nasypete pomletá kávová zrna a postavíte na vařič. Vroucí voda je tlakem protlačena přes kávu a z konvičky si pak vychutnáte silnou kávu," popisuje jednoduchou přípravu barista.

Nanejvýš stylová je moka konvička Collar od Stelton, jež pochází z dílny italských designérů Daniela Debiasi a Fredrica Sandri, v jejímž designu se spojuje italská láska ke kávě se skandinávským minimalistickým designem a precizním provedením. K ní se skvěle hodí mlýnek na kávu Collar, který nás v DesignVille naprosto nadchl.

Kávovar French press

Od dánské značky Stelton pochází i řada French pressů z kolekce EM, která již po desetiletí platí za designovou ikonu. "V poslední době představuje French press oblíbenou variantu přípravy kávy. Pochutnáte si z něj na jemné filtrované kávě," říká barista a dodává, "ve Skandinávii se kávová zrnka praží velmi světle, což dává vyniknout ovocité chuti v kávě, a právě tato chuť se výborně hodí pro French press."

Jen pro zajímavost, obyvatelé skandinávských zemí patří k jedněm z největších spotřebitelů kávy vůbec a to především pro jejich oblibu French pressu, do něhož si připraví velké množství kávy, které pak popíjí po celý den.

Příprava kávy pomocí French pressu je velmi jednoduchá a není tedy divu, že si můžete vybírat z nespočtu designů - třeba kávovar Theo od Stelton nebo Push Coffee Maker od Muuto.

Filtrovaná káva

Kolekce Theo v minimalistickém severském designu je jako dělaná pro milovníky kávy a čaje. Její součástí je také konvice na filtrovanou kávu, jejíž vrchní díl se nasadí na konvičku, vloží se do něj filtrovací papír a káva se přefiltruje. Díky tomuto způsobu přípravy získáte chuťově velmi jemnou kávu.

K servírování kávy

K výborné kávě samozřejmě nesmí chybět stylové servírování a od nás nechybí výběr hodících se produktů:

  1. Šálek na espresso Taika. Taika znamená ve finštině "magický" a magická rozhodně bude i chvilka při níž si vychutnáte svůj šálek kávy.
  2. Mlýnek na kávu Collar. Elegantní mlýnek s mosazným víčkem, které zároveň slouží jako nádoba na uschování čerstvě umleté kávy.
  3. Hrnek Theo. Z kameninového hrnku s bambusovým víčkem si vychutnáte kávu i čaj.
  4. Svorka s odměrkou HAY. Skvěle se hodí na uzavření pytlíku s kávou, kterou si pomocí odměrky rovnou i naberete.
  5. Termoska Emma. V termosce o objemu 1,2 l zůstane vaše káva dlouho horká.
  6. Set šálků na espresso Design Letters. Hrníčky s typografií od Arne Jacobena.
  7. Konvička na mléko Teema. Decentní konvička s korkovým uzávěrem pro všechny, kteří si kávu rádi zjemní mlékem či smetanou.
  8. Termohrnek To Go Click. Ať je vaše káva horká i na cestách.
  9. Tác Teema. U kávy nesmí chybět nějaký ten zákusek, který můžete servírovat na tácu Teema.
  10. Cukřenka Theo. Oslaďte si kávu i život!
  11. Ubrousky Half moon. Stylové ubrousky se hodí k černobílému stolování.
  12. Termoska EM77. Ikonická termoska EM77 v moderním provedení soft black.

Nezapomeňte nás sledovat na našem facebooku a instagramu, kde sdílíme spoustu krásné severské inspirace.


Zdroje fotografií: 1 - vifa.dk, 2-5 a 8 - stelton.com, 6 - muuto.com, 7 - elisabethheier.no

Ste zo Slovenska? Prejdite na Oslávte s nami Deň kávy
Shopping from the EU? Switch to Celebrate Coffee Day with us

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít