Betonová svítidla od Jakuba Velínského

Betonová svítidla od Jakuba Velínského

03.06.
2014

Katka Horáková

Přiznaný pohledový beton se v posledních letech těší velké oblibě v moderních, minimalistických i industriálně pojatých interiérech. A nemusíte mít v betonu provedenu zrovna celou stěnu nebo odhalený strop; netradiční industriální prvek vnesou do interiéru také svítidla nebo doplňky z betonu.

O surové kráse betonu, která vyzní nejlépe právě v kontrastu s uhlazenými materiály a hladce lakovanými povrchy, jsem zde na blogu ostatně psala už dříve. Na poutavé kombinaci betonové objímky a barevného textilního kabelu jsou postavena také závěsná betonová svítidla Concrete od českého designéra Jakuba Velínského (tvoří pod značkou By Jakub Velínský), která najdete v našem e-shopu.

Lampy Concrete mě okouzlily svou variabilitou a možnostmi, z nichž některé nemusí být na první pohled zřejmé, a proto jsem se rozhodla je dále trochu popsat.

Designová svítidla z betonu s textilním kabelem. Závěsné lampy Concrete, Design By Jakub Velínský.

Designová svítidla z betonu s textilním kabelem. Závěsné lampy Concrete, Design By Jakub Velínský.

Designová svítidla z betonu s textilním kabelem. Závěsné lampy Concrete, Design By Jakub Velínský.

Hrátky s textilními kabely

U betonových lamp Concrete můžete vybírat z 11 barevných provedení textilního kabelu. Pokud použijete více lampiček, nebojte se barvy kombinovat. Do barevně neutrálního, například industriálně laděného interiéru, tak vnesete mladistvý a hravý akcent. Inspirovat se můžete třeba v článku Dům na jezeře, kde sice nejsou použity přímo lampičky Concrete, ale výsledný efekt bude velmi podobný. Dále máte na výběr ze tří různých délek textilního kabelu, takže je na vás, zda zvolíte minimalistické pojetí osvětlení nebo dáte průchod vaší kreativitě.

  • Pokud budete chtít pouze svítidlo zavěsit ze stropu, bude vám stačit kabel o délce 1,2 metru.
  • Pro větší kreativitu zkuste Concrete s kabelem délky 2 metry, která je vhodná k jednoduchému propletení nebo zauzlování.
  • V případě, že chcete využít variabilitu, vytvořit složitější smyčku, možnost osvítit cíleně různé kouty v místnosti nebo kabelem omotat třeba části nábytku, zvolte Concrete s kabelem o délce 3 metry.

Chci několik lamp, ale vývod mám jen jeden 

Každá lampa Concrete je dodávána také s bílým kónickým baldachýnem. Takže pokud chcete několik lampiček Concrete - protože jejich síla a krása nejlépe vyniknout právě díky zmnožení - a máte pro každou samostatný elektrický vývod, a to ještě na správném místě - není co řešit.

Závěsné lampy Concrete od Jakuba Velínského - schéma možností instalace

Častější však bude případ, kdy například nad jídelním stolem máte elektrický vývod jeden, ale lampičky byste nad stůl chtěli tři (schéma vlevo). Není problém - stačí uvést tento požadavek do poznámky v objednávce (při nákupu v e-shopu DesignVille) a místo 3 samostatných lampiček se 3 baldachýny vám doručíme lampičky se společným, na míru upraveným baldachýnem. Cena se tímto nemění. Jednotlivá světla si napozicujete pomocí stropních háčků.

Podobně můžete postupovat, pokud chcete nasvítit různé kouty místnosti, pro které nemáte samostatné elektrické vývody. Nezapomeňte promyslet vhodnou délku kabelu. Dlouhý kabel také oceníte v případě, že lampu sice chcete jen jednu, ale elektrický vývod je úplně jinde, než by se hodilo (schéma vpravo). Opět pozici svítidla určíte umístěním stropního háčku.

Jakou zvolit žárovku?

Konečný výraz svítidla určuje také zvolená žárovka. Na fotografiích je použitá mléčná žárovka o průměru 10 cm (není součástí svítidla). Ale díky standardní objímce E27 jsou možnosti dotvořit si vyznění lampy Concrete k obrazu svému takřka nepřeberné. Můžete zkusit třeba velkou čirou žárovku, kterou prodáváme jako náhradní k svítidlům Muuto E27. Nebo tuhle menší, zato však s dekorativní kresbou vláken. Anebo jakoukoli jinou, která bude odpovídat potřebným parametrům (E27, max. 60W).

A pokud jsou hranice vaší kreativity ještě dále, pište nám či jinak nás kontaktujte, bude-li to možné, rádi vyjdeme vstříc vašim individuálním požadavkům.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Betónové svietidlá od Jakuba Velínského

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít