Strašidelný Halloween ve Skandinávii

Strašidelný Halloween ve Skandinávii

24.10.
2016

Lucie Čačalová

Poslední říjnový den již tradičně patří Halloweenu, předvečeru svátku Všech svatých. Tento svátek se vedle anglosaských zemí začíná pomalu slavit i u nás a oblíbili si ho také Skandinávci. Zapátrali jsme po tom, jak se na severu Halloween slaví a připravili jsme i nápady, jak si trochu halloweenské nálady přinést do domácnosti. Pojďte se trochu bát!

K Halloweenu již tradičně patří strašidelné kostýmy, dýně a hororová nálada umocněná děsivou hudbou, svíčkami a vším co vás dokáže vyděsit k smrti. Tradice tohoto dne sahá ke keltskému svátku Samhain, kdy se nosily strašidelné kostýmy k zahnání zbloudilých duší zemřelých. Památka zemřelých se později začala slavit první listopadový den, ale Halloween zůstal a dětem i dospělým tak poskytuje příležitost užít si trochu toho strašení. 

Slavte Halloween jako praví Skandinávci

Dost na tom, že je na severu skoro pořád tma a vlezlo, Skandinávci si navíc v posledních letech oblíbili slavit děsivý Halloween ve velkém stylu. Ulice i domovy zdobí dýněmi, svíčkami a jinými strašidelnými dekoracemi. Oblíbenou atrakcí v Kodani je zábavní park Tivoli, který se v době Halloweenu proměňuje ve strašidelný hrad s hrůzubudícími kolotočáři, bludištěm ze sena a zástupy vyřezaných zářících dýní.

V Norsku se také uchytila tradice koledování (v angličtině "trick and treat"), kdy děti chodí od domu k domu a prosí o sladkosti s frází "knask eller knep”. A co dostanou na oplátku?

Třeba tradiční dobroty v halloweenské úpravě - malý Princeznin dort potažený bílým marcipánem ve tvaru duchů nebo oranžovým ve tvaru dýně, sladké pečivo nazdobené jako useknuté prsty nebo švédský čokoládový dort kladdkaka potažený pavoučí sítí z citrónové polevy. 

Připravte si strašidelnou sladkost 

Skandinávci si také pochutnávají na malých sněhových duších (na fotce), na jejichž přípravu vám přinášíme originální recept. Je to víc než jednoduché: šlehačem vyšlehejte do tuha 4 bílky a 120g krupicového cukru. Postupně přidávejte 110g moučkového cukru, půl lžičky vanilkového extraktu, lžičku škrobu a lžičku bílého vinného octa a ještě chvíli šlehejte.

Troubu předehřejte na 150°C, plech vyložte pečícím papírem a vytvarujte na něj lžičkou kopečky sněhu v rozestupu asi 5 cm. Ztlumte troubu na 140°C, pusinky pečte 45 minut a poté troubu vypněte, otevřete a nechte v ní pusinky ještě 10-15 minut schládnout. Pak je vyndejte ven a jakmile budou studené, nakreslete malým duchům rozpuštěnou čokoládou oči. 

Kousek Halloweenu do každé domácnosti

Roztočte to letos ve velkém, seversky laděném stylu a pusťte se do výzdoby v černo-oranžových barvách. Přichystali jsme pár tipů:

  1. Porcelán Design Letters. S porcelánem s typografií od Arne Jacobsena se dají dělat divy - seskládat si můžete libovolný nápis a na talířcích podávat halloweenské dobroty.
  2. Cestovní hrnek Intelektuálka. Vtipný termo hrnek v černo-oranžových tónech.
  3. Stolek Afteroom od Menu. Černočerný ocelový odkládací stolek.
  4. Černý mlýnek na koření. Strašidelný stůl ozdobí mlýnek na sůl a pepř Plus od Muuto.
  5. Lampa Unfold. Nerozbitná oranžová lampa Unfold přežije i to nejdivočejší halloweenské řádění.
  6. Drátěná mísa Wire Bowl. Hodí se třeba na dobroty pro koledníky.
  7. Smetáček s lopatkou. Inteligentní pomocník po-halloweenského nepořádku.
  8. Termoska EM77. Minimalistická ikonická termoska od Stelton na kávu, čaj nebo svařák.
  9. Nůžky HAY. Přijdou vhod při výrobě děsivých dekorací.
  10. Barová stolička Offcut od Tom Dixon. Zářivě oranžovou stoličku si sami sestavíte pomocí dřevěného kladiva.
  11. Ubrus Pen. Bíločerný ubrus Pen od Ferm Living vypadá jako počmáraný.
  12. Čtyřramenný svícen Heima Svícen od Normann Copenhagen nesmí chybět na žádné halloweenské tabuli.
  13. Organizér Pocket. Závěsný oragnizér ve tvaru kapsy je dobrou skrýší na vykoledované sladkosti.
  14. Nic Nac. Organizér poslouží třeba taky jako svícen.
  15. Černá čalouněná židle Fiber. Po všem tom koledování si zasloužíte odpočinek.

Ať už se rozhodnete pustit se do oslav Halloweena anebo zůstanete u tradičních Dušiček, přejem vám příjemně strávený, podzimní čas v obklopení rodiny (a stylového skandinávského designu)!

Ste zo Slovenska? Prejdite na Strašidelný Halloween v Škandinávii
Shopping from the EU? Switch to Spooky Halloween in Scandinavia

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít