Butterfly: Dystheho delikátní svítidlo

Butterfly: Dystheho delikátní svítidlo

12.01.
2022

Eliška Koukalová

Přestože je skandinávský modernismus nejčastěji připisován dánským tvůrcům, najdou se často i zvučná jména pocházející odjinud. O nesmazatelnou norskou stopu se svou kontribucí postaral například modernista Sven Ivar Dysthe. Imaginace industriálního a nábytkového designéra překlenula hned několik oborů, stylů a řešení najednou.

I když to nebylo pro jeho dobu úplně obvyklé, industriální design studoval za hranicemi rodného Norska, konkrétně na londýnské Royal College of Art. Kde mimo jiné dostal za úkol vyrobit truhlu nesoucí korunovační dar britské královně Alžbětě II. Hned po studiích začal pracovat v designové firmě známého dua Peter Hvidt a Orla Mølgaard Nielsen, o kterých ze stránek DesignVille můžete znát třeba kolekci Hvidt a Mølgaard od &Tradition nesoucí příjmení obou zmíněných velikánů.

Butterfly_perf_brass_Northern_photo_Chris_Tonnesen-High-res

O pár let později se začala rýsovat i Dystheho vlastní dráha. Díky chytrým designovým řešením se návrhy z jeho pera staly přítomné ve většině norských veřejných prostranství. Karierní průlom zaznamenal například se svou sérií nábytku Dokka, která se objevila v sérii Mad Men, či Laminette nebo Globus Chair. Jako industriální designér s multioborovým záběrem si rozuměl s kovem, dřevem i plastem. Zajímavostí je, že také významnou měrou přispěl k vývoji moderního bezpečnostního vázání zimních lyží svým návrhem dvoučepového řešení – tedy takového, jaké v poupravené formě známe dnes.

Sven

Není proto překvapivé, že se rozmanitost stala hlavní Dystheho charakteristikou. Neopomeňme ani preciznost, eleganci a jednoduchost každého unikátního řešení. Těchto kvalit dosahuje také svítidlo Butterfly v portfoliu Northern, v šedesátých letech původně navržené jako Vegglampe (nástěnná lampa) pro Arnold Wiigs fabrikker.

Butterfly_Brass_Closeup-High_res_Photo_Chris-Tonnesen

Delikátní tvar svítidla a lehce působící usazení na stěnu jakoby ani nepřiznávaly, že je vyrobené z kovu. Napovědět může až charakteristický lesk, který je způsobený odrazem jinak tlumeného a sofistikovaně rozptýleného světla plynoucího z překrývajících se částí. Elegantní a decentní křivky mohou být oděny také do taktilního perforovaného kovu.

Butterfly_perf_3colours_corner_Northern_photo_Chris_Tonnesen-High-res

Přestože design lampy se datuje do šedesátých let, odstíny vybírala značka i s ohledem na propojení s moderními interiéry. Vzhledem ke klenutým částem svítidlo zaujme i nerozsvícené, zajímavé bude také seřazení několika kusů do horizontály či vertikály, třeba kombinováním s perforovanou verzí. Jaká kombinace zvítězí u vás?

Ste zo Slovenska? Prejdite na Butterfly: Dystheho delikátne svietidlo
Shopping from the EU? Switch to Butterfly: Dysthe's delicate light

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít