Zajímavosti z velikonoční Skandinávie

Zajímavosti z velikonoční Skandinávie

09.04.
2020

Eliška Koukalová

Velikonoční svátky klepou na dveře nejen u nás, ale také ve Skandinávii. I když rovněž vychází z křesťanské tradice, většina obyvatel zemí severní Evropy je pojímá jako příležitost k odpočinku a pobytu v přírodě. Pro Seveřany je totiž typické, že často proplétají historii se součastností a přetváří si ji k obrazu svému. Pokud přemýšlíte, co letos udělat jinak, můžete se leccos přiučit od tamních obyvatel. Pojďte se s námi podívat na několik odlišností, které svátky ve Skandinávii obnášejí.

Ve znamení žluté

Tradiční výzdoba, kterou si obyvatelé Severu hodně užívají, se až tolik neliší od té naší. Kuřátka a zajíčci nesmí chybět. Všemu ale na rozdíl od jiných zemí vévodí především žlutá barva. Musíme si totiž uvědomit, že zima severněji od rovníku obnáší také daleko menší přítomnost světla. Což se právě na Velikonoce začíná měnit. Touze po slunci i jeho barvě Skandinávci tak zasvěcují dekorace po celém domě.

Kriminální snídaně

Byť si Seveřané obyčejně užívají rozmanitost činností ve městech, v čase Velikonoc se rádi uchylují do přírody a do svých chat. Pobyt si zkracují nořením do tzv. whodunit detektivek (obdoba anglického who done it - kdo to udělal?). Jedná se především o knižní příběhy, které dychtivým čtenářům sem tam odhalí potřebnou indícii a oni se tak snaží vyřešit záhadu ještě předtím, než se k výsledku v knize doslova prokoušou . Nepřestávají s tím ani u snídaně. Proto se v období Velikonoc například v Norsku prodává mléko, na jehož kartonech jsou krátké kriminální hádanky.

Velikonoce

Velikonoce

zdroj: hviitblogg.no

Téměř jako vejce vejci

Motiv velikonočních vajíček provází svátky i v severských zemích, stejně jako v našem pojetí je malují hlavně v Dánsku. To ale neplatí pro Švédy. Ti zase kupují prázdné kartonové krabičky ve tvaru vajec a plní je dobrotami. Neomezují se přitom jen na sladkosti, rádi míchají všechny chutě dohromady. V některých koutech Skandinávie jsou zvyklí vajíčka zdobit malými žlutými kuřátky, které tvarují do různých někdy i vtipných pozic.

Velikonoce

Design Letters

Kouzelní koledníci

Ne s pomlázkou, ale v převleku, ne v pondělí, ale v neděli. Tradice koledování je zejména ve Švédsku mírně odlišná od naší. Děti, kluci i holky, se převlékají za čarodějnice se šátky na hlavách. Líčka si barví do růžova a přidávají pihy. Poté chodí po okolí a získávají sladkosti.

Hraví Dánové

Vejce v Dánsku neslouží jen k ukrývání dobrot, jsou předmětem několika her typických pro velikonoční svátky. Oblíbenou kratochvílí je æggeløb neboli běh s vejci. Soutěžící drží v puse lžíci, na jejímž konci je vejce. Úkolem je doběhnout jako první do cíle a vejce neupustit. Vejce obsahuje také hra rulle æg, která je podobná pétanque. Jen se místo koulí vrhají vařená vejce. Nasmát se Dánové mohou z plných plic i u hry puste fjer neboli u foukání peří. Proti sobě se utkává několik dvojic, která se foukáním snaží peří udržet co nejdéle ve vzduchu.

Velikonoce

Velikonoce

Velikonoce na talíři 

Velikonoce pojímají obyvatelé severních zemích jako příležitost sejít se nad dobrým jídlem. Nakládaný sleď, losos, masové kuličky, vařené brambory a vejce, oblíbená jídla všech Seveřanů, nesmí chybět. A to v podobě bufetu zvaného smorgasbord nebo påskbuffé. Samozřejmě i jednotlivé země mají své speciality. K uzenému lososu nebo sledi Švédové servírují Jansson’s Temptatin, pokrm z brambor zapečených s cibulí, nakládanými ančovičkami a smetanou. Ve Finsku se zase po nedělním obědě, který se skládá z pečeného jehněčího a zeleninové přílohy, můžete těšit na sladkou tečku v podobě dezertu memma (či mämmi). Ale pozor, tradiční pudink ze sladové a žitné mouky podávaný s čerstvou smetanou a cukrem nemusí sednout každému.

Velikonoce

Velikonoce

Ať už se necháte inspirovat Skandinávií a zkrátíte si dlouhou chvíli některou z dánských her, nebo zůstanete u českých tradic, chceme vám i navzdory okolnostem popřát hlavně krásné a klidné Velikonoce.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Zaujímavosti z veľkonočnej Škandinávie

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít