Stolní lampy bez kompromisů

Stolní lampy bez kompromisů

13.03.
2017

Lucie Čačalová

Stolní lampy na pracovní stůl jsou nejen estetickým doplňkem pracovny či kanceláře, ale především funkčním prvkem, s nímž dennodenně pracujete. V tomto článku jsme se zaměřili na nové lampy, které v sobě spojují všechny výhody moderních pracovních svítidel.

Při výběru stolní lampy se můžete snadno dostat do úzkých - buď musíte slevit z požadavků na vzhled anebo hůř, na funkci. Představujeme vám proto několik novinek, u nichž nemusíte dělat kompromisy. Jsou maximálně funkční a díky široké škále designového zpracování s nimi snadno doplníte pánskou pracovnu, moderní kancelář nebo domácí pracovní kout.

Normann Copenhagen Momento Table Lamp

LED lampa Flow prosvítí tři desetiletí

Lampa Flow je jednou z loňských novinek od Normann Copenhagen, jejíž design navrhl německý designér Andreas Kowalewski. Na první pohled lampa zaujme subtilní konstrukcí, její největší výhodu však oceníte až při práci. Lampa je modulární, skládá se tedy z několika na sebe plynule navazujících částí. V každém z těchto spojů můžete lampu polohovat, čímž získáte nepřeberné množství způsobů, jakými lampu nastavit.

Flo Lamp

Flow Lamp

Flow Lamp

Lakovaný kov, z něhož je lampa vyrobena, zajistí snadnou manipulaci a zároveň se postará o dostatečnou stabilitu svítidla. Při práci vám Flow nebude nikde překážet a to právě díky tenoučkému tělu a drobnému "stínítku". Těžko však mluvit o klasickém stínítku, neboť teplé bílé světlo vychází z úsporného LED čipu na kruhového části lampy. Intenzitu světla je možné regulovat ve třech stupních pomocí poklepání prstem po obvodu mosazného detailu u těžítka lampy. 

Flow Lamp

Integrovaný LED zdroj je připravený svítit po dalších 30 000 hodin, což je při běžném používání asi 30 let. Ačkoliv byste to do drobného těla o výšce 42 cm možná neřekli, lampa bez problému osvětlí i větší pracovní plochu a perfektně ji tedy uplatníte jak u počítače, tak například i v projekčních kancelářích či na jiných tvůrčích místech.

Flow Lamp

Lampa Boom v industriálním duchu

Další svítidlo pochází z portfolia letošních novinek britské značky Tom Dixon. Kolekce Boom obsahuje stolní a nástěnné lampy v černém a hliníkovém provedení, při jejichž návrhu se Tom Dixon inspiroval v kancelářích projektantů, kteří si stůl osvětlují klasickými kloubovými lampami. Dixon přenesl tento tvar do nádherného masivního svítidla, které se stane ozbodou každého stolu.

Tom Dixon Lamp

Lampa Boom ale zdaleka není jen ozdobou. Typické klouby, zdůrazněné v masivních spojích, umožňují lampu napolohovat do nespočtu pozic - a to jak její tělo, tak i stínítko, jež se dá otočit po ose 360°. Tím docílíte dokonalého osvětlení celé pracovní plochy a díky tomu, že si může světelný zdroj zvolit dle vlastních preferencí (není součástí), získáte možnost přizpůsobit si lampu maximálně podle sebe. 

Boom Table Lamp

Boom Task Light Black

Boom Black Table Light

Ačkoliv lampa dosahuje výšky 41 cm, zabírá její těžítko pouze 12 cm šířky, díky čemuž nebude ubírat místo ani na menším pracovním stole. Těžítko představuje nejmasivnější část lampy a zajistí stabilitu celého svítidla. 

Tom Dixon lamp

Moderní kancelářské svítidlo: LED lampa Momento

Lampa Momento v designu dua Daniela Debiasiho a Federica Sandri vychází z tvaru klasické kancelářské lampy, která však díky mnoha detailům nepůsobí vůbec nudně. Inspirací designérů bylo poněkud překvapivě chytání ryb a funkčnost rybářského prutu. 

Při bližším pohledu si všimnete, že tělo lampy leží na podstavci stejně jako prut na stojanu, čímž vytváří stabilní architekturu celého svítidla. Tělo lampy se stínidlem můžete natáčet do stran, případně otočit stínidlem vzhůru pro dosažení rozptýleného světla.

Momento Lamp

Ve stínítku, které někomu může tvarem připomínat zvonec nebo hlavu s punkovým účesem, se ukrývá úsporný LED zdroj s rozptylovou čočkou, díky které lampa osvítí celou pracovní plochu teplým bílým světlem a vydrží svítit 30 000 hodin. Na stínidle najdete nenápadnout stříbrnou tečku, která slouží jako dotykový vypínač. Poklepáním na něho lampu rozsvítíte a intenzitu světla regulujete pomocí dalšího dotyku.

Lehká kovová konstrukce umožňuje snadnou manipulaci i polohování lampy a vytváří vzdušný dojem, díky čemuž bude váš pracovní stůl působit stále organizovaným dojmem.

Momento Table Lamp

Journal Desk White_5

Lampa Cloche nejen na stůl

Na závěr přidáváme ještě jednu horkou novinku, která se na pracovní stůl hodí i přesto, že neoplývá možností polohování jako předchozí kousky. Lampa Cloche (v černé nebo mosazi), kterou pro značku HAY navrhl mladý norský designér  Lars Beller Fjetland, připomíná svým tvaroslovím zvon. Díky širokému stínítku lampa osvítí prostor celé pracovní plochy, kterou bude zároveň zdobit elegantním tělem umístěném na masivním litinovém těžítku.

Wwronglondon lamp

Cloche copper, brass

Všechny zmíněné lampy a jejich funkce nás nadchli natolik, že jsme jimi ozdobili i náš showroom. Přijďte se podívat a vyzkoušet si všechny vychytávky na vlastní oči!

Foto: Andreas KowalewskiSomething Design

Ste zo Slovenska? Prejdite na Stolné lampy bez kompromisov

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít