Ve dvou se to lépe navrhuje: slavné designérské páry

Ve dvou se to lépe navrhuje: slavné designérské páry

12.02.
2021

Dominika Švandová

Mezi významnými počiny světa designu najdeme mnoho těch, které by možná nevznikly bez sdílení talentu dvou kreativních duší, vzájemné podpory a inspirace. Slavní designéři a designérky mnohdy spojili své cesty v kariéře i v osobním životě. Začtěte se do příběhů, kdy láska k designu přerostla i v tu vzájemnou.

Charles a Ray Eames

Charles a Ray Eames

Těžko bychom mohli v tomto článku vynechat nejslavnější pár světa designu: manžele Eamesovi. Potkali se v roce 1941 na Cranbrook Academy of Art v Michiganu a jeden druhému propadli téměř okamžitě. Přestože byl Charles v té době manželem a čerstvým otcem, brzy Ray požádal o ruku. Svou žádost vyjádřil dopisem: 

Charles a Ray Eames

zdroj: gir.rs

„(Téměř) čtyřiatřicetiletý, nezadaný (opět) a chudý, velmi tě miluji a rád bych si tě velmi, velmi brzo vzal,“ psal v něm Ray. V dolním rohu jej doplnil ilustrací dlaně a dotazem týkajícím se velikosti prstýnku. Nejen, že odpověď Ray byla ano, skrze romantické dopisy, mnohdy přesně tak kreativní, jak by se dalo od umělců očekávat, mezi sebou komunikovali i nadále. 

Ve spolupráci započaté společným projektem na výtvarné škole pokračovali i jako pár. Nábytek, který navrhli, byl důkazem jejich vzájemného porozumění. Pojil v sobě malířský talent Ray, její vnímání barev a tvarů, s důrazem na formu, která byla vlastní Charlesovi. Fascinace materiály a způsoby výroby vedla manžele k nalézání inovativních postupů a unikátních designů. Bok po boku se stali hybateli ve světě designu a architektury stejně jako fotografie nebo filmu. 

Charle a Ray Eames

O tom, že se skvěle doplňovali jako manželé i tvůrci, svědčí celá řada dnes již ikonických kousků nesoucích jejich jméno: od židlí Eames představených v 50. letech přes oblíbeného ptáčka Eames Bird, který byl připomínkou jejich společné dovolené, až po jejich vlastní dům Eames House, jenž vznikl v rámci experimentálního projektu Case Study House Program.

Eames House

zdroj: vitra.com

Aino a Alvar Aalto

Zvučné jméno Aalto si mnozí spojí se světoznámým architektem Alvarem Aaltem. Osobním životem i tím profesním však proplouval v doprovodu své partnerky Aino Aalto. Společně cestovali za inspirací, objevovali nové materiály, experimentovali, tvořili. 

Aino Alvar Aalto

I tuto dvojici svedla dohromady právě vášeň k designu a architektuře, když roku 1924 začala Aino Mandelin pracovat v Alvarově kanceláři. Netrvalo ani rok a řekli si své ano. 

Manželé Aaltovi si byli v práci natolik blízcí, že bychom dnes jen stěží mohli přiřadit konkrétní designové objekty pouze jednomu z nich. Ztělesněním dokonalé estetiky byla pro Aino jednoduchá, praktická řešení. Alvar zase zdařile propojoval umění s technologií. Na sdílených hodnotách – důrazu na materiály, výzkum, kvalitu a udržitelnost – postavili také značku Artek, kterou v roce 1935 založili s přáteli Marie Gullichsenovou a Nilsem-Gustavem Hahlem. 

Aino Aalto

K významným tvůrčím počinům manželů Aaltových se řadí jak drobné dekorativní předměty, jako jsou vázy Savoy od Iittala, tak i komplexní architektonické projekty jako finské sanatorium pro nemocné tuberkulózou Paimio nebo Villa Mairea.

Více vám o finském designérském páru prozradí náš článek – Příběh manželů Aalto: řekli ano designu i sobě

Aalto Villa Mairea

Villa Mairea

Nisse a Kajsa Strinning

V roce 1949 byl světu představen možná vůbec nejznámější policový systém: String. I za jeho designem nalezneme jména dvou lidí, které pojilo více než společné tvůrčí úspěchy. Nisse a Kajsa Strinning byli dalším designérským párem, který se významně zasloužil o úspěch skandinávského designu napříč kontinenty. 

Kajsa a Nisse Strinning

Když největší švédské nakladatelství Bonnier vyhlásilo soutěž o nejlepší návrh knihovny s cílem dostat vítězný produkt do švédských domácností a zvýšit tak poptávku po knihách, manželé Strinningovi již pracovali na vlastním prototypu policového systému. Nisse se po svých studiích věnoval především způsobům plastové povrchové úpravy ocelových drátů a byl to právě on, kdo přišel s nápadem kovových bočnic propojených policemi. Spolu s Kajsou svůj koncept dovedli k designové dokonalosti. Pro svou nadčasovost, flexibilitu a vzdušnost to byl právě jejich návrh, který z téměř dvou set vzešel jako vítězný. 

Policový systém String

zdroj: stringfurniture.com

Variabilní systém String je bezesporu nejznámějším počinem švédského dua, společně však navrhovali i po vítězství ve zmiňované soutěži. Na sklonku 50. letech se sice rozhodli pro roční pobyt ve Švýcarsku s cílem načerpat nové síly, brzy se ale vrátili zpět, aby se věnovali práci pro vlastní společnost String i další renomované značky. Jejich tvorba se zdaleka neomezovala na design nábytku, zahrnovala také kuchyňské doplňky, dekorace nebo textilie. 

Strings system

Příběhy manželských párů jako Ray a Charlese Eamesových jsou plné porozumění, vzájemné podpory a především lásky. A my vám k blížícímu se Valentýnu nepřejeme nic jiného! 

Ste zo Slovenska? Prejdite na V dvoch sa to lepšie navrhuje: slávne dizajnérske pary

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít