Lampy Bestlite svítí devadesát let

Lampy Bestlite svítí devadesát let

01.10.
2020

Eliška Koukalová

Původně byla navržená, aby svítila pod ruce brusičům diamantů. Nakonec se octla i na stole britského předsedy vlády Winstona Churchilla, kterému poskytovala mnohdy zdánlivě jediný zdroj světla v nejtemnějších časech druhé světové války. Ikonická lampa Bestlite nyní slaví devadesát let.

bestlite-compo

 

Svítidla Bestlite navržená roku 1930 se nenávratně zapsala do britské designové historie. Angličan Robert Dudley Best měl při jejich tvorbě na paměti zásady funkcionalismu i filosofii umělecké školy Bauhaus. Snažil se přitom vyjít vstříc potřebám domácností i veřejných prostor. 

Contract_BeetleCounterStool_TSColumnBarTable_BL6WallLamp_On

bestlite6

 

Funkce ruku v ruce s estetikou

Best věřil, že lampy by měly být stejně elegantní jako funkční a praktické. Předsevzal si, že se pokusí prolomit hranice mezi průmyslovým a uměleckým odvětvím. Svým smýšlením s kolekcí Bestlite předběhl čas a stal se průkopníkem ve svém oboru. Svítidla jsou dokonce mezi odbornou veřejností považována za první britský počin ovlivněný Bauhausem. Jedno z prvních uplatnění pro svou důmyslnost našla u britského královského letectva. 

Lampy Bestlite jsou ve výrobě nepřetržitě od svého vzniku. Nyní je najdete v portfoliu značky Gubi. Nebo v londýnském muzeu designu. Stejně jako v dánském národním divadle, hotelu Wythe v New Yorku či na stole umělců, kterým po celém světě svítí při jejich tvorbě. 

bestlite2

 

Tradici navzdory

Přestože byl Robert Dudley Best dědicem jedné z největších výroben svítidel Best & Lloyd, která dodávala třeba na palubu Titanicu a Orient Expresu, nedržel se nastoleného tradičního stylu, ale stal se zarytým modernistou se slabostí pro industriální design. Rozhodl se prošlapat si vlastní cestu vstříc atraktivnímu novému stylu Bauhausu, kterému dal vznik jeho kamarád Walter Gropius.

bestlite3

bestlite7

 

Výstava podnítila studium i ikonický návrh

Inspiraci ale Best nečerpal jen odtud. Poháněn touhou poznat modernistické hnutí ze všech možných úhlů, cestoval během dvacátých let minulého století různě po Evropě. Ovlivněn výstavou moderního dánského designu v Paříži roku 1925, a především pracemi Le Corbusiera či Miese van der Rohe se nechal zapsat na školu průmyslového designu v Düsseldorfu. 

Hned na to se zrodily první skicy návrhu Bestlite. Hotový produkt spatřil světlo světa roku 1930. Lampa si rychle získala příznivce hlavně díky důmyslně řešenému ramenu pro nastavitelnost výšky a ložiskovému kloubu pro snadné nasměrování světla.

bestlite8

 

Na stránkách DesignVille najdete stojací, stolní, závěsnou i nástěnnou variantu ikonické lampy Bestlite. Jen si ještě vybrat mezi černou nebo bílou... 
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Lampy Bestlite svieti deväťdesiat rokov
Shopping from the EU? Switch to Bestlite lamps shine for ninety years

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít