Zrcadlo na pásku

Zrcadlo na pásku

15.02.
2021

Dominika Švandová

Není mnoho zrcadel, které by mohly být označeny za designovou klasiku. Jedno ale přece jen najdeme – zrcadlo kruhového tvaru zavěšené na koženém pásku, pojmenované podle svého autora: Adnet Mirror. Dnes již ikonický design inspiroval mnohé, a tak koncept zrcadla na pásku pořídíte i v několika jiných podobách.

Nadčasové zrcadlo Adnet Mirror od Gubi

Designér a architekt Jacques Adnet, považovaný za francouzského mistra stylu art deco, s oblibou pracoval se sklem, kůží a kovem. Právě tyto materiály propojil v bytovém doplňku jako jeden z prvních. Zrcadlo Adnet Mirror, které představil v 50. letech 20. století, bylo tak na svou dobu velmi inovativním kouskem. Přesto byla jeho výroba po několika letech pozastavena. Originální design oprášila teprve dánská značka Gubi v roce 2001. Na aktuálnosti neztrácí ani dnes zásluhou precizního zpracování a kombinace jednoduchého designu s kvalitními materiály.

Gubi Adnet Mirror

Gubi Adnet Mirror

Rozpoznatelným prvkem zrcadla v mosazném rámu je kožený pásek, který lemuje obvod zrcadla a působí jako by v něm byla zrcadlová plocha zavěšená. Jacques Adnet si všímal i nejmenších detailů, pomocí důkladně promyšlených proporcí tak jeho zrcadlo vytváří dojem dokonalé vyváženosti. „Tolik práce pro dosažení jednoduchosti“ komentoval sám svou tvorbu francouzský modernista.

Vedle vlastních návrhů nábytku a doplňků se Adnet věnoval také dekorování apartmánů a kanceláří vlivných společností a osobností, mezi něž patřil dokonce francouzský prezident. V době uvedení ikonického zrcadla spolupracoval také s módním domem Hermès, zda vzniklo právě pro tuto luxusní značku nicméně není jisté.

Gubi Adnet Mirror

 

Zrcadlo na silikonovém pásku od Hay

Nápaditým využitím pásku inspiroval Adnet celou řadu svých nástupců. Moderní pojetí zrcadla představila například dánská značka HAY. Kožený pásek nahradila silikonovým, a tak zrcadlu s příznačným názvem Strap vtiskla nenucený, minimalistický výraz. Díky jednoduchému designu najde zrcadlo od HAY své místo stejně jako ve vstupní hale, tak třeba v dětském pokoji.

HAY Strap Mirror

HAY Strap Mirror

Adnet Mirror i jeho modernější verze mají blízko k estetice skandinávského designu, každé je ale jiné. Je tak na vás, zda zvolíte spíše to ležérně elegantní či dokonalé minimalistické. To pravé můžete navíc vybírat z několika barevných provedení i velikostí, které kolekce zrcadel nabízí.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Zrkadlo na pásku
Shopping from the EU? Switch to Mirror on strap

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít